latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:43 | Autor: SRNA

Karamatić: Deklaracija revitalizuje Herceg-Bosnu

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamtić ocijenio je da se Programskom deklaracijom, usvojenom na Kongresu SDA, revitalizuje Hrvatska Republika Herceg-Bosna.
Mario Karamatić - Foto: klix.ba
Mario KaramatićFoto: klix.ba

Karamatić je rekao da je tzv. "republika BiH" bila prije Dejtona i da je obuhvatala 23 odsto BiH, te podsjetio da su bile i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika Srpska.

- Kako će oni organizovati `republiku BiH` na četvrtini teritorije BiH, to je njihov problem", istakao je Karamtić, koji je i predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Karamatić je rekao da mu je veoma drago što je SDA prepoznala inicijativu HSS-a o neophodnosti revitalizacije Herceg-Bosne i da su u tom pravcu i donijeli deklaraciju.

On je napomenuo da je deklaracija povratak na preddejtonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

- To je ono što mi zagovaramo ima dvije godine. SDA je sada napravila iskorak u tom pravcu i mi im zahvaljujemo - naveo je Karamtić.

On smatra i da je deklaracija SDA spisak želja, ali i da mu je drago što su u toj stranci naveli da će otvoriti vrata za druge narode.

- Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šiiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Evropi - rekao je Karamatić.