latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:40 | Autor: RTRS

Banjac: Cilj - rušenje Dejtonskog sporazuma

Šef kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac smatra da je Programska deklaracija SDA donesena s ciljem rušenja Dejtonskog sporazuma što znači nestanak BiH, te da Republika Srpska u tom slučaju treba da postane država.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Banjac je izjavio Srni da je DNS mišljenja da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo rušenje Dejtonskog sporazuma, a pogotovno unitarna BiH, odnosno jedna republika.

On je rekao da će to značiti potpunu destabilizaciju BiH, ukoliko je cilj SDA da prekraja takav Dejtonski sporazum.

- Ta destabilizacija neće biti samo politička, već u svakom pogledu i smatram da to vodi ka tome da će BiH u narednom periodu prestati da postoji - objasnio je Banjac.

On je dodao da u tom slučaju Republika Srpska ne bi imala nikakvog osnova da ostane u takvoj BiH, jer SDA, kao najjača bošnjačka politička partija, želi da ukine dokument na osnovu kojeg je nastala državna zajednica BiH.

Prema njegovim riječima, Bakir Izetbegović i SDA sada su jasno stavili do znanja da BiH neće postojati ovakva kao što je sada.

- U tom slučaju Republika Srpska treba da postane država, jer je nemoguće da ostane u BiH prema deklaraciji koju je sinoć usvojila SDA. Sada je više nego jasno da Republika Srpska mora da preduzme određene korake - zaključio je Banjac.

Kongres SDA usvojio je sinoć Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.