latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:57 | Autor: SRNA

Ljubić: SDA želi unitarnu BiH kojom dominiraju Bošnjaci

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je Srni da je dobro što je Kongres SDA usvojio Programsku deklaraciju, jer su sada "maske pale", a ova stranka se jasno legitimislala da želi unitarnu BiH kojom dominira bošnjački narod.

- Za nas su neprihvatljivi stavovi iz deklaracije o uspostavljanju "republike BiH" kao unitarne države, o bosanstvu kao naciji, nasuprot srpskom, hrvatskom i bošnjačkom identitetu, o bosanskom kao jedinom jeziku građana BiH - rekao je Ljubić.

On kaže da su ti stavovi nekompatibilni i nespojivi sa karakterom BiH, koja je država tri konstitutivna i ravnopravna naroda, kako je definisano u temeljnim načelima Dejtonskog sporazuma.

- Ti stavovi su suprotni samim načelima Dejtona, ali i principima na kojima je BiH uspostavljena 1943. u Mrkonjić Gradu kao država tri konstitutivna naroda - rekao je Ljubić.

On je ocijenio da se SDA kao vodeća stranka bošnjačkog naroda najnovijom deklaracijom potpuno legitimisala i svaka mimikrija o građanskoj državi sada dobija pravu sliku.

- Dobro je da su se legitimisali i da su maske pale. SDA želi unitranu državu, da se pod velom bosanstva ostvari dominacija bošnjačkog naroda - navodi Ljubić.

On navodi da su stavovi SDA legitimni, ali da i HNS isto tako ima svoje legitimne stavove, koji su za razliku od SDA u skladu s Dejtonskim sporazumom.

- Mi se zalažemo za izborni zakon BiH na osnovu koga će konstitutivni narodi birati svoje legitimne predstavnike, te za prekompoziciju BiH u kojoj će biti i federalna jedinica sa hrvatskom većinom - rekao je Ljubić.

Ljubić je naveo da se u BiH nakon usvajanja Programske deklaracije SDA ništa bitno neće promijeniti, te dodao da sada kada su stavovi jasni treba otvoriti iskren dijalog.