latinica  ћирилица
15/09/2019 |  19:08 ⇒ 16/09/2019 | 08:21 | Autor: RTRS

SDA ruši Dejtonski sporazum, jednoglasna poruka iz Srpske

I danas burna reagovanja na programsku deklaraciju SDA usvojenu na jučerašnjem kongresu ove stranke. Јavnost Republike Srpske jedinstvena je u ocjeni da je riječ o antidejtonskom djelovanju i jasnoj težnji SDA ka unitarnoj BiH i dominaciji bošnjačkog naroda.

Programska deklaracija kojom SDA za primarni i dugoročni cilj postavlja Republiku Bosnu i Hercegovinu sa tri nivoa vlasti, razrađen u takođe usvojenoj Rezoluciji o ustavnoj reformi gdje se navodi da bi izvršnu vlast činili predsjednik i Vlada, dok bi glavni centar bio Sarajevo sa prijeratnom teritorijom, u potpunosti je protivustavna i protivzakonita, ističe profesor ustavnog prava Siniša Karan.

- To je čisto promjena državnog uređenja sadašnjeg BiH i pretvaranje u jednu unitarnu državu u kojoj bi zapravo bio princip dominacije onog naroda koji je većinski, u ovom slučaju bošnjački i na štetu druga dva naroda. Ona je direktno usmjerena i krši sadašnje ustavno uređenje, direktno usmjerena i protiv Republike Srpske i ona je jedan od najeklatantnijih antidejtonskih radnji i poteza u posljednjih 20 godina - riječi su Siniše Karana.

Karan smatra da na ovakvo antidejtonsko ponašanje SDA treba da reaguju svi, pa čak i onaj dio međunarodne zajednice i mentora SDA koji se tobože najviše zalažu za poštovanje Dejtona. Za sada se predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne oglašavaju, ali ono što je sigurno je da će dokumente SDA pročitati u Srbiji koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i u kojoj ističu da svako rješenje u BiH mora biti rezultat dogovora tri naroda. Mir i stabilnost su nam najvažniji i svaka vrsta igre oko rušenja dejtonskih principa značila bi velike probleme za svakoga od nas, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Ne želimo na prečac da izlazimo, istrčavamo se izjavama, plašim se da ovaj dokument mnogo važniji nego što bi neko da ga predstavi samo u dnevno-političkom svetlu, ali u skladu sa tim na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu i dati svoj sud - istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Stranke iz Srpske jednoglasne su u osudi deklaracije SDA. Nikola Špirić iz SNSD-a ocijenjuje da deklaracija SDA, u kojoj nema ni M od multietičnosti, potvrđuje da je na sceni dobro maskiran puzajući šerijat i da pokazuje šta je decenijska želja SDA. Osim što propagira maksimalističke, ratne ciljeve, deklaracija između ostalog služi i Bakiru Izetbegoviću za njegovo jačanje pozicije unutar SDA, smatra Srđan Mazalica.

- Drugo, mislim da on nastoji da radikalizuje političke procese u BiH, da spriječi mogućnost bilo kojeg dogovora koji će rezultirati formiranjem Savjeta ministara, ono što Bakiru Izetbegoviću i njegovoj stranci sada najviše odgovara je ova komotna pozicija Savjeta ministara u tehničkom mandatu - napomenuo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U kojem još sjedi i Igor Crnadak koji za deklaraciju SDA kaže da odavno nije zabilježen veći udar na Dejton. Pokušaj njenog provođenja, kaže, sigurno bi dovelo do ugrožavanja mira i stabilnosti, ne samo u BiH.

- Ova rezolucija je antidejtonska, ona je antievropska, ona je protiv interesa srpskog naroda, protiv interesa Republike Srpske i protiv interesa BiH, jer BiH može da opstane i funkcioniše samo uz unutrašnji dogovor na bazi dva entiteta, tri konstitutivna naroda, onako kako piše u Dejtonu - glasno je poručio Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH u tehničkom mandatu.

Crnatkov stranački šef poručuje da se SDA vraća u mračnu prošlost, te da rezloucijom koja je potpuno neprihvatljiva za srpski narod i RS, SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija. Da li to važi i za postojeće stanje u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, pitali smo SDS koji takođe osuđuje deklaraciju.

- Što se tiče toga evo ostaje na organima stranke da se vidi šta i kako dalje povodom te deklaracije – rez – stav Srpske demokratske stranke je da je Dejton granica ispod koje se ne ide, ovakve i slične deklaracije su i dovele do rata 90-ih godina i ono što svakako treba uraditi jeste pozvati sve one države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma da reaguju i da utiču na SDA da povuče takvu deklaraciju - napominje Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim iz Srpske, na SDA deklaraciju stižu i oštre osude iz hrvatskog korpusa. Odbacujući ciljeve i smjer djelovanja definisane u Deklaraciji SDA, iz HNS-a poručuju da je Deklaracija posebno neprihvatljiva za Hrvate, te za opstanak i stabilnost BiH.

Povezane vijesti:

Oštra reagovanja iz Srpske na deklaraciju SDA