latinica  ћирилица
16/09/2019 |  09:11 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Lukić: Blokada institucija BiH - logičan odgovor Srpske

Profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da bi blokada rada zajedničkih institucija mogao da bude logičan odgovor Republike Srpske ukoliko ona i dalje bude ucjenjivana kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić je rekao da bi u ovakvim okolnostima bili sasvim opravdani potezi vlasti u Banjaluci koji bi nalikovali na disoluciju i istakao da su i bivše jugoslovenske republike donosile odluke protiv nekadašnje države.

- Slika je, manje-više, slična. Predstavnici secesionističkih jugoslovenskih republika su razvaljivali centralne organe. Stranci koji su gazdovali tadašnjom situacijom, od Badinterove komisije pa nadalje, te poteze su proglašavali potpuno legitimnim i ustavnim. Isticali su da ukoliko nema dobre volje za zajedničkim životom, da se država može raspasti. Zašto i sada ne bi bilo tako? Pobjedničke snage u Srpskoj žele da formiraju centralnu vlast, dok drugi dio to ne želi -  rekao je Lukić za Glas Srpske.

On je napomenuo da ne govori da je sve to mudro i u ovom trenutku optimalno rješenje - to bi jednostavno bio iznuđen potez koji bi vlasti Srpske mogle da povuku ukoliko bude nastavljena ova politička lakrdija.

Komentarišući najave iz SDS-a i PDP-a da se neće povući i da nisu za ovu blokadu, Lukić je naglasio da je to njihova slika i prilika, njihova moralna, ljudska, politička i srpska sramota.

On je rekao da je veoma razočaran zbog ponašanja SDS-a, čiji je član bio, te da ne može da se načudi ljudima koji zarad ličnih interesa rade protiv Republike Srpske.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci toliko insistiraju na ulasku u NATO zbog toga što SDA nastoji da u novu vlast uvuče političke partije iz Republike Srpske koje bi sa njima sarađivale bez pogovora, ali i pristale da uđu u proces revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te stvaranja unitarne i potpuno centralizovane BiH.