latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:07 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Ćosić: U avgustu rasvijetljeno oko 93 odsto krivičnih djela

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina u avgustu je bio oko 93 odsto, rekao je danas načelnik ove uprave Žarko Ćosić.
Žarko Ćosić, PU Bijeljina - Foto: RTRS
Žarko Ćosić, PU BijeljinaFoto: RTRS

Ćosić je na konferenciji za novinare o rezultatima rada u avgustu naveo da je evidentirano ukupno 79 krivičnih djela, od čega 68 opšteg kriminaliteta, tri privrednog kriminaliteta, tri iz oblasti zloupotrebe droge i pet protiv bezbjednosti saobraćaja.

On je istakao da je u avgustu, u saradnji sa pripadnicima Uprave MUP-a za organizovani i teški kriminalitet i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, realizovana akcija "Mozaik" u okviru koje su izvršeni pretresi na 11 lokacija na području Bijeljine i oduzeto 660 grama marihuane, 129 grama spida, 24 komada ekstazija, te sedam grama nove droge ajs.

Ćosić je rekao da je tokom avgusta na području Policijske uprave Bijeljina evidentirano 108 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo troje ljudi.

On je istakao da je tokom mjesec dana rada radarskog sistema na putevima na području ove uprave registrovano skoro 2.500 prekoračenja brzine kretanja vozila.

- U dvodnevnoj akciji /6. i 7. septembra/ iz saobraćaja je isključeno 70 lica zbog vožnje pod dejstvom alkohola - rekao je Ćosić.

On je dodao da je u toku intenzivan rad na rasvjetljavanju krivičnih djela protiv imovine koja su u proteklom periodu izvršena na području Policijske uprave Bijeljina.

Na području Policijske uprave Bijeljina priliv migranata u avgustu bio je smanjen, a od januara policija je kontrolisala 865 migranata, rekao je Srni načelnik ove uprave Žarko Ćosić.
Ćosić je naveo da su kontrolisana 854 migranta, od kojih 57 maloljetnika, šestoro djece do sedam godina, te 11 žena.

- Najviše migranata je iz Pakistana 523, Avganistana 78, Irana 30, Iraka 27. Iz Sirije je 19 migranata, Maroka 10 i Alžira pet, dok ih je 173 iz drugih država - rekao je Ćosić i dodao da je samo 28 migranata posjedovalo nešto od potrebne dokumentacije.

On je naveo da je samo u avgustu pronađeno 46 migranata - muškarca, od kojih je šest maloljetnika.

Ćosić je naveo da do sada na ovom području nije evidentirano da su migranti počinili krivična ili prekršajna djela.

- To znači da smo brzo reagovali, te da u saradnji sa građanima do nas brzo dolazi informacija na osnovu koje uspijemo da ih evidentramo i uputimo na dalju proceduru - rekao je Ćosić.

On je naveo da je pojačana kontrola ilegalnog ulaska migranata na područje Policijske uprave Bijeljina, kao i pojačana pomoć Graničnoj policiji BiH, te da će te aktivnosti biti nastavljene.

- Pritisak je malo popustio što se tiče naše uprave, ali je pojačan na području Rudog, Rogatice, Trebinja i Zvornika -  rekao je Ćosić.

On je naveo da se i dalje očekuje priliv migranata, s obzirom na lijepo vrijeme.

- Ima migranata koji prođu, a koji nisu evidentirani, pa je na teritoriji BiH, vjerovatno, njihov broj i veći. To je i uočljivo u Tuzli, Sarajevu... taj broj je veći od onog koji mi možemo da prikažemo - rekao je Ćosić.