latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:15 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Stevandić: Izetbegović najavljuje nemire i sukobe

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Republici Srpskoj potrebna međunarodna akcija da pokaže da je lider SDA Bakir Izetbegović, stranačkom deklaracijom kojom poziva na ukidanje entiteta, ali i zagovara "bosanski jezik" i identitet, najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti sprovedena.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Treba da iskoristimo ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerovatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo da se potrudimo da pokažemo ko je kriv za te sukobe - rekao je Stevandić za TV "Pink".

Stevandić je istakao da se Republika Srpska neće ni uznemiriti, niti destabilizovati zbog ove deklaracije SDA jer ima vrlo stabilne institucije i jedinstvo.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum - sporazum dva entiteta i tri naroda i može da bude mijenjan samo uz njihov pristanak.

- Znači, postoji dvostruki ključ - srpski narod i entitet Republika Srpska. Svi znaju da se ne može mirno sprovesti to da se Srbi odreknu Republike Srpske, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović - rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović stalno pričao kako ima više tenkova i pušaka, a da je njegov otac Alija 1991. godine rekao da je spreman da žrtvuje mir za BiH.

- Mi opravdano sumnjamo da se takve neke ideje motaju i danas po glavama ljudi u SDA. Bakir na Kongresu SDA pomiče tu stepenicu tako visoko i uznemirava i svoje građane, ne samo Republike Srpske i regiona - kaže on.

Stevandić navodi da je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci efektivno kontrolišu oko 27 odsto teritorije i imaju efektivnu vlast, dok su ostali dio kantoni sa mješovitim sastavom, kao i hrvatski kantoni, a Republika Srpska kontroliše 49 odsto.

- Riječ je o jednoj frustraciji brojevima, jer oni smatraju da kao narod brojniji od drugih, ali nema prostu većinu, treba da ima vlastitu BiH da njom upravlja, pošto smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku - rekao je Stevandić.

On je dodao da Bošnjaci prenebregavaju činjenicu da postoji Republika Srpska na koju je potpis stavila čitava međunarodna zajednica i koja čini BiH, te poručio da nije BiH stvarala Republiku Srpsku, pa da može da je ukida.

-Mi u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme smo preduzeli međunarodne aktivnosti i hoćemo da nam pomogne i Srbija, kao i Hrvatska, koja razumije taj problem - rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Dejan Mastilović, glavni urednik Izdavačke kuće "Filip Višnjić", ocijenio je da je deklaracija SDA potpuni napad na srpski identitet, odnosno na državnost Srpske i srpsku kulturu, pismo i jezik.

Mastilović je dodao da su programski ciljevi deklaracije SDA potpuno kompatibilni sa "Islamskom deklaracijom" Alije Izetbegovića i predstavljaju pokušaj njene operacionalizacije.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" Bojan Bilbija rekao je da deklaracija SDA sadrži opasne snove čiji je cilj podići tenzije i onemogućiti funkcionisanje BiH jer Srbi sada treba da dobiju malo više vlasti.

- Dugoročni interes deklaracije SDA je izazivanje stalne krize. To treba da zabrine. Deklaracija je puška koja visi na zidu u prvom činu, a u trećem treba da opali. To je `Majn kampf` Alije Izetbegovića. Deklaracija SDA je prepakovana modernizovana verzija toga - ocijenio je Bilbija.

On je rekao da zabrinjava što ni iz svijeta, NATO ili EU niko ne kaže "stop", niti da je to antidejtonsko djelovanje i svih sporazuma na kojima počiva mir.