latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:32 | Autor: SRNA

Drecun: Beograd "obuzdao namjere" Prištine

Beograd je smanjivanjem brojem država koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova pokazao da će biti mnogo teže onima koji bi "da uguraju" Prištinu u Interpol, ocijenio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič)

On je, povodom nagovještaja Prištine da ove godine neće podnijeti zahtjev za članstvo u Interpolu, istakao da je Beograda snažnom diplomatskom aktivnošću i jačanjem pozicija na međunarodnom planu uspio da "obuzda namjere Prištinu" u vezi sa Interpolom.

- Priština je sigurno posavjetovana od nekih zapadnih država da trenutno, po njihovim procjenama, nema uslova da dobije šansu u Interpolu i da je bolje da se ne kandiduje da ne doživi blam, ne samo za sebe nego i za zapadne države koje stoje iza nje - rekao je Drecun za televiziju Pink.

Upitan o stavu odlazećeg ministara spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Srbije Bedžeta Pacolija da će Rusija morati da prizna kosovsku nezavisnost, Drecun je naveo da bi neko u Rusiji trebalo da objasni biznis pozicije Pacolija u Rusiji i ima li neke političke veze.

- Koliko čujem kada odem u Moskvu, Pacoli i dalje važi za biznismena bez koga praktično nijedan posao u građevini koji ide iz nekih ozbiljnijih državnih fondova ne može da se radi. On i dalje tamo obavlja neke poslove, pa mi sad tu i nije jasan taj odnos - rekao je Drecun.

On je rekao da je Pacoli u vrijeme ruskog predsjednika Borisa Јeljcina zgrnuo velike pare tako što je bio glavni građevinski operativac i da se sve radilo preko njega.

- Sada mi nešto nije jasno, možda nisam dovoljno obavješten, pa bih voleo da nam neko razjasni tu situaciju - rekao je Drecun.

Upitan o izjavi portparola ruskog Ministarstva spoljih poslova Marije Zaharove da SAD moraju da upute izvinjenj zbog toga što su bombardovale Јugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povrijeđenih, te da bi tek tada mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, Drecun je rekao da ta izjava odgovara istini i prija ušima ljudi u Srbiji.

Napomenuvši da su SAD najveća sila na svijetu i da takve zemlje obično ne priznaju svoje greške, Drecun je istovremeno upitao da li prijateljska Rusija ima mehanizam na raspolaganju da natjera SAD da Srbiji plati ratnu štetu.

On smatra da Srbija treba da drži generalni pravac jačanja bilateralnih odnosa sa SAD, uprkos neslaganjima, i da to iskoristi za rješavanje problema. "Da sprečimo dalje nanošenje štete srpskom narodu, da sačuvamo Republiku Srpsku od pokušaja Bošnjaka da je potpuno eliminišu, da postignemo kompromisno rešenje /po pitanju Kosmeta/...", rekao je Drecun.