latinica  ћирилица
16/09/2019 |  12:27 ⇒ 12:27 | Autor: sputniknews.com

Kome smeta srpski patrijarh u Budvi?

Patrijarh srpski Irinej boraviće u Budvi 27. i 28. septembra, gdje će u manastiru Podlastva u Grblju biti organizovano obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC.
Patrijarh Irinej (foto: Tanjug / Dimitrije Gol) -
Patrijarh Irinej (foto: Tanjug / Dimitrije Gol)

Nevladina organizacija Crnogorski pokret podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv NN osobe, vlasnika bilborda kojim se građani pozivaju na svečanost.

Ta NVO podnijela je prijavu zbog, kako su naveli, "krivičnog djela eksplicitnog pozivanja na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore".

Kako se navodi u prijavi, NN osobe, vlasnici bilborda u budvanskoj opštini, “"ozvolile su da se na bilbordima istaknu plakati preko kojih se 27. i 28. septembra pozivaju građani na skup u grbljanskom manastiru Podlastva na takozvanu "centralnu proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", prenosi CdM.

Prema njihovim riječima, tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom i ispisana imena crnogorske države i njenoga dijela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne smatraju integralnim delom Crne Gore, što je, dodaju, kažnjivo.

Crnogorski pokret navodi da se "mržnja indirektno raspiruje prema crnogorskoj državi i Crnogorcima, koji su 1918. godine bili meta zločinačkih pohoda srpske vojske, žandarmerije i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na našu zemlju i slobodu".

Crnogorski pokret predlaže da se pokrene postupak i da se uklone plakati sa bilborda, a da se navodnim počiniocima kažnjivih djela odredi kazna.

Kako su izvještavali crnogorski mediji prethodnih dana, pozivajući se na organizatore, centralna proslava povodom jubileja autokefalnosti SPC i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj trebalo bi da okupi veliki broj vjernika.

Na čelu organizacionog odbora nalazi se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a osim sveštenstva manastira, među članovima odbora je i predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević iz opozicionog Demokratskog fronta.

U Budvi bi trebalo da bude postavljeno ukupno 30 bilborda kojima se najavljuje ova proslava.