latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:15 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Otvorena novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci (FOTO)

Izgradnjom posljednjih pola kilometra saobraćajnice u Banjaluci je završen Istočni tranzit, projekat koji je na realizaciju čekao nekoliko decenija. Time su povezana dva banjalučka naselja Obilićevo i Starčevica, a saobraćaj dodatno rasterećen. Novoizgrađena dionica koštala je 1,5 miliona maraka.

Ono na šta su Banjalučani čekali nekoliko decenija, sada je realizovano. Završen je Istočni tranzit. Nakon što je prije dvije godine završena prva dionica u naselju Obilićevo, danas je za saobraćaj otvorena cijela dužina Istočnog bulevara.

Podsjećamo ovaj projekat je zaustavljen davne 1986. godine zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

Gradonačelnik Igor Radojičić, izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom, naglašavajući da je Banja Luka, izgradnjom Istočnom tranzita, praktično dobila novi bulevar istočnom stranom grada.

-Јoš prije 50 godina projektovan je prsten oko grada i ono što je nekada trebalo da bude obilaznica, danas je, zbog izgradnje brojnih objekata u blizini, praktično postala gradski bulevar. Banja Luka je u međuvremenu rasla i ovo je žila kucavica na koju se slijeva saobraćaj sa Starčevice i Obilićeva. Sada praktično imamo cijeli istočni bulevar oko grada koji vodi preko Obilićeva, Rebrovca, Banjalučkog polja sve do „Lesnine“ – rekao je Radojičić.

Direktor preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić, kazao je da, izgradnjom posljednje dionice Istočnog tranzita, riješen jedan od najvećih saobraćajnih problema u Banjoj Luci.

On je precizirao da je u izgradnju ove dionice uloženo 1,5 miliona KM, te da ukupna dužina trase iznosi 580 metara.

Kako je najavljeno, idući veliki posao na Istočnom tranzitu biti predstojeća izgradnja velike kružne raskrnice kod objekta „Lesnine“.

Ova raskrsnica će biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se kvalitetno spojiti Istočni i Zapadni tranzit.