latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:19 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Uspješan Četvrti sajam poljoprivrednih proizvoda na Tjentištu

Hercegovački kozji sir, med, smokve, vino i narodna kozmetika, romanijski skorup, fočanski sirevi, pivo i rakija, ljekobilje, odjevne ruktovorine i pokućstvo. Sve ovo našlo se na Četvrtom sajmu poljoprivrednih proizvoda i narodnih rukotvorina na Tjentištu.

Za Senadu Kovač iz Mrkalja kod Tjentišta, ima mnogo posla. Branje borovnice i kupine na Zelengori. U voćnjaku, takođe, ima mnogo obaveza oko jabuka i šljiva. Raduje je što je godina bila rodna.

- Posebno ove godine su rodile šljive. Toliko su rodile da smo ih morali podupirati nekim drvećem. Tako da pravimo džemove sokove na prirodni način bez šećera - rekla je Kovač.

Pčelari iz Nevesinja i Bileće saglasni sezona nije bila medonosna. Bilećanin Željko Bajović zbog rojenja pčela uvećao je broj društava sa 400, za još 150. Tvrdi da hercegovački med ima posebna svojstva zbog čega je i tražen na tržištu.

- Zato što u Bileći imamo dosta vrsta ljekovitog bilja, koje cvijeta od proljeća do jeseni, kadulja, trava iva, vrijesak , preko 250 ljekovitih trava - naveo je on.

 Proiizvođači hrane ističu da ih ohrabruje da sve veći broj potrošača vjeruje u domaće proizvode.

- Trudim se što više zato što je ovo drugo više industrijsko i zagađeno i onda svi težimo ka prirodnom zato sam i kupio uvin čaj - izjavio je Stanko Ivanović iz Tivta.

- Vjerujem naravno da sve što je domaće i prirodno naravno da je kvalitetno i zdravo - istakla je Dragica Todorović iz Beča.

U Nacionalnom parku Sutjeska posljednjih godina u saradnji sa mještanima, u prodaju plasiraju sve više proizvoda dobijeniih po tradicionalnim receptima.

- Mi otkupljujemo borovnicu i ona se prodaje kroz naše restorane i hotele. U planu je da pravimo domaću zimnicu ajvar i džem od šljiva - istakao je direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović

Na tjentiškom sajmu, čiji organizator je Nacionalni park Sutjeska učestvovalo je više od dvadeset izlagača od Trebinja do Sarajeva.