latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:06 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

U srijedu obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Srpske

U Novom Gradu će u srijedu, 18. septembra, biti obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, kada je na području tri opštine ubijeno više od 100 lica.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je novinarima u Banjaluci da je odbrana zapadnih granica Srpske 18. i 19. septembra 1995. godine bila jedna od velikih i važnih pobjeda srpske vojske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Prilikom obilježavanja prisjetićemo se stradalih boraca i civila koje su ubile hrvatske snage u svom krvavom piru - dodao je Milunović.

On je podsjetio da i dalje nema podignutih optužnica za hrvatske zločine nad srpskim vojnicima i civilima, niti plaćanja odštete za veliku materijalnu štetu.

- Poginulo je 111 naših ljudi, ili 57 civila i 54 vojnika i policajca. To govori da su ubijali svakog na koga su naišli - istakao je Milunović.

Milunović je dodao da su u napadu na zapadna područja Srpske učestvovale elitne hrvatske jedinice, ali da su se herojska srpska vojska, policija i stanovništvo veoma uspješno odbranili.

- Gubici hrvatskih snaga bili su veliki - rekao je Milunović.

Pomoćnik ministra Radomir Graonić rekao je da će program obilježavanja početi u 10.00 časova pomenom i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjice, kod Novog Grada.

- U 10.40 časova kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Novom Gradu biće služen parastos, a u 11.00 časova položeni vijenci - najavio je Graonić.

On je dodao da su u 11.15 časova planirana obraćanja zvaničnika, a potom i prigodan umjetnički program.

Obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Konferenciji za novinare prisustvovao je savjetnik ministra Milunovića general Milan Torbica.

Materijalna šteta koja je pričinjena u hrvatskoj agresiji na područje Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice 1995. godine procjenjuje se na oko 180 miliona KM.