latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:20 | Autor: SRNA

Prvi pozitivan rebalans budžeta i povećanje plata od osam do 15 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vlada usvojila prvi put prijedlog pozitivnog rebalansa budžeta koji predviđa povećanje plata od osam do 15 odsto, te da to neće ugroziti budžet i stabilnost finansija.
Dinar, Srbija - Foto: RTRS
Dinar, SrbijaFoto: RTRS

- Pozitivan rebalans biće prvi put, jer su povećani prihodi, koji će biti raspoređeni na povećanje plata i penzija, kao i na infrastrukturne projekte - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je suficit budžeta krajem avgusta iznosio 46,4 milijarde dinara /više od 393 miliona evra/.

Brnabićeva je dodala da rebalans predviđa od 1. novembra povećanje plata od osam do 15 odsto, i to najviše u zdravstvu, zatim u sektorima nauke i kulture, potom u prosvjeti, sudstvu, ustanovma socijalne zaštite i službama bezbjedosti i bezbjednosnim snagama i zaposlenima u javnoj upravi.

Prema njenim riječima, biće uložena milijarda evra u zdravstvenu infrasturkturu, za penzionere je previđena jednokratna isplata od 5.000 dinara, a povećanje penzija biće od 1. januara sigurno pet odsto.

Brnabićeva je rekla da je za infrastrukturne projekte predviđeno 16,8 milijardi dinara /142,4 miliona evra/, i to 120 miliona evra za Moravski koridor /za dionicu Pojate-Preljina/, a početak izgradnje se očekuje u oktobru ove godine.

Ona je dodala da je planirana izgradnja dionice Čačak-Požega, na auto-putu "Miloš Veliki".

Prema njenim riječima, predviđena su i sredstva za rješavanje problema građana zaduženih u švajcarcima i obnova objekata uništenih u poplavama.

Brnabićeva je rekla da se javni dug Srbije smanjuje i da je pao na 52 odsto.

- Srbija ostaje lider u privlačenju stranih direktnih investicija. Prema preliminarnim informacijama, za prvih sedam mjeseci ove godine one su dostigle 2,32 milijardi evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, koja je bila istorijski najbolja - istakla je Brnabićeva.