latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:52 | Autor: SRNA

Brnabić: U dijalog da se uključi svako ko može da posreduje

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd podržava uključivanje svakoga ko može da posreduje i pomogne ukidanju kosovskih taksa na robu iz centralne Srbije i nastavku dijaloga sa Prištinom.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Brnabićeva je, povodom navoda prištinskih medija da Njemačka i Francuska žele da se, poput SAD, uključe u dijalog Beograda i Prištine, rekla da su te zemlje najdirektnije pokušale ili uložile značajan napor da posreduju u tom dijalogu po pitanju taksa.

- Njemačka i Francuska su značajni partneri, imamo odličnu komunikaciju. U nekim stvarima smo saglasni, u nekim ne - rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je navela i da se Priština oglušila na pozive te dvije zemlje da ukine takse na robu iz centralne Srbije, podsjećajući da je Njemačka, na sastanku u Berlinu, nikad jasnije pozvala Prištinu da to učini.

- Ako mogu /Njemačka i Francuska/ da pomognu - neka pomognu. Nadam se da će dijalog biti nastavljen u što kraćem roku - rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je dodala da štetu od taksa trpi i centralna Srbija, ali i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je potvrdila da će u srijedu, 18. septembra, u Berlinu razgovarati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, a jedna od najvažnijih tema biće dijalog Beograda i Prištine.