latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:58 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Ivancov: Potrebna dosljedna realizacija Dejtona, a ne nove alternativne ideje

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov je, povodom programske deklaracije koju je usvojila SDA, izrazio uvjerenje da je sada potrebna dosljedna realizacija odredaba predviđenih u dejtonskom Ustavu, a ne nove alternativne ideje.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

- Koliko ja razumijem, odluke Kongresa odražavaju planove rukovodstva SDA oko reorganizacije uređenja BiH. Očigledno da oni nisu u skladu sa uređenjem zemlje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - rekao je Ivancov Srni.

Ivancov ističe da su u programskim dokumentima Kongresa SDA predloženi reforma Ustava, te preispitivanje principa administrativne i teritorijalne organizacije BiH, uključujući promjene naziva zemlje, kao i transformacija institucionalnog sistema organa vlasti, što ne odgovara osnovnim načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost tri konstutativna naroda i široka ovlaštenja entiteta.

- Uzimajući ovo u obzir, sasvim je razumljivo jednoglasno odbacivanje najavljene agende od srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, u trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji kada godinu dana nakon izbora nije moguće formiranje novog Savjeta ministara, takve izjave samo komplikuju proces formiranja vlasti, ne doprinose postizanju i realizaciji neophodnih ugovora - smatra ruski ambasador.

Kada je riječ o njegovom prisustvu Kongresu SDA 14. septembara, Ivancov je rekao da je SDA ključna politička stranka bošnjačkog naroda, što su potvrdili rezultati posljednjih opštih izbora, te naglasio da nijedna odgovorna ambasada u BiH ne može kvalitetno da radi bez saradnje sa vodećim političkim strankama koje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

- Polazim od toga da su kontakti sa njom /SDA/ dio mojih obaveza kao predstavnika Rusije u BiH - dodao je Ivancov.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Povezane vijesti:

OHR: Promjene Ustava BiH samo u skladu sa procedurama