latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:18 ⇒ 17/09/2019 | 08:08 | Autor: RTRS

Iz I.Sarajeva poručuju Izetbegoviću: Nađite druge teme za političke igre

Oštre reakcije na deklaraciju SDA stižu i iz Istočnog Sarajeva. Prema ovom dokumentu, SDA bi da Sarajevo organizuje u prijeratnim granicama, sa dijelovima koji sada pripadaju Republici Srpskoj. Iz Istočnog Sarajeva Bakiru Izetbegoviću i SDA jedinstveno poručuju da nađu druge teme za političke igre.

Na ideju SDA da Sarajevo ponovo bude organizovao u prijeratnim granicama, stiže jedinstven odgovor iz komšiluka! Sadašnji stanovnici Istočnog Sarajeva, protjerani iz onog federalnog dijela poručuju: Mjesta za ovakve sne jednostavno nema!

I bivši borci su bez dileme - upozoravaju Izetbegovića i SDA da ne igraju igre sa Istočnim Sarajevom i Republikom Srpskom. Cijena je preskupo plaćena – 4.000 poginulih boraca, koji su na sarajevsko – romanijskoj regiji zaustavili desetine neprijateljskih ofanziva.

Iz gradske uprave Istočnog Sarajeva podsjećaju autore deklaracija da slični programski ciljevi nisu prošli ni 1991. i 1992. godine, pa neće, kažu, ni danas. Nikakvog ujedinjavanja, spajanja, pripajanja nema, niti će ga biti.

- U gradu Istočno Sarajevo živi nekih 65.000 Srba koji imaju sposobnosti i snage da zajedno sa institucijama Srpske naprave sebi ugodno mjesto za život. Mi danas u Srpskoj živimo slobodno i mislim da će ovdje biti dovoljno snage, pameti i hrabrosti da se i u budućnosti odupremo ovakvim inicijativama - rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Miroslav Lučić predsjednik Skupštine Grada I.Sarajevo upozorava da ako SDA nastavi sa ovakvim ponašanjem dovešće u pitanje realizaciju projekata od zajedničkog interesa, prije svega aktivnosti koje su vezane za promociju turističkih potencijala i jednog i druog grada.

Zarad života pod okriljem Republike Srpske, sarajevski Srbi bili su dio i biblijskog egzodusa 90-ih godina. Gradili su i izgradili nove domove, istovremeno gradeći i novi Grad. I iz tog grada stiže jasna poruka – sanjamo svoje – a ne Izetbegovićeve sne.