latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:21 | Autor: SRNA

Izvorna Srpska: Deklaracija SDA u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom

Stranka Izvorna Srpska smatra da je Programska deklaracija SDA u potpunoj suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom zbog čega bi trebalo da uslijedi i reakcija Savjeta za implementaciju mira.
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne Srpske - Foto: RTRS
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne SrpskeFoto: RTRS

- Bez obzira na eventualne reakcije stranaca, Republika Srpska mora putem Narodne skupštine dati jasan odgovor na sadržaj ove deklaracije, a koji bi trebalo da ide u pravcu odbacivanja svega onog što je u suprotnosti sa slovom i duhom Dejtona koji je ovom narodu donio mir i zaustavio krvoproliće - navodi se u saopštenju ove stranke.

Izvorna Srpska upozorava da će u suprotnom, Dejtonski sporazum postati mrvo slovo na papiru, a posljedice ovakvog podizanja tenzija kako u Federaciji BiH, tako i u cijeloj BiH, mogu da vode samo ka jednom - raspadu BiH.

U saopštenju se navodi da Programska deklaracija SDA vodi ka usložnjavanju ionako komplikovane situacije u BiH, čiji je cilj povratak u mračni period ratnih devedesetih, koje narod sa ovih prostora ne pamti ni po čemu lijepom.

U Izvornoj Srpskoj smatraju da je ovakav dokument posvećen održavanju i podgrijavanju atmosfere straha i disciplinovanja Republike Srpske i Hrvata u Federaciji BiH.

- Strane obavještajne agencije, prvenstveno iranske, i te kako imaju umiješane prste u sam sadržaj i ciljeve deklaracije SDA koja se bazira na Islamskoj deklaraciji i teži ka građanskoj državi u kojoj vrijedi princip jedan čovjek- jedan glas - navodi se u saopštenju.

Izvorna Srpska zaključuje da na taj način konstitutivni narodi u BiH ne bi birali političke predstavnike iz redova svog naroda, nego bi brojčano dominantni Bošnjaci krojili kapu i određivali sudbinu svih naroda koji žive u ovoj zemlji.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.