latinica  ћирилица
16/09/2019 |  20:23 ⇒ 17/09/2019 | 08:03 | Autor: RTRS

Vidović: Srpska ima stabilan budžet (VIDEO)

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Srpska zadovoljna finansijskim pokazateljima za prvih šest mjeseci ove godine, jer budžetski prihodi iznose 1.648.000 KM i veći su za jedan odsto nego lani, dok su rashodi 1.550.000 KM, što predstavlja 95 odsto od plana.
Ministarka finansija Zora Vidović - Foto: RTRS
Ministarka finansija Zora VidovićFoto: RTRS

Vidovićeva je poručila, gostujući u Dnevniku plus, da su pozitivnoj slici doprinijeli i potezi Vlade, kontrole i suzbijanja sive ekonomije, ali i povećanje prosječne plate.

- Veliki rast imamo i u doprinosima. Za Fond PIO 39.000.000 KM više nego prošle godine, a za Fond zdravstva 29.000.000 KM. Najveći rast donijele su nam igre na sreću, podsjećam da je taj Zakon Vlada Republike Srpske usvojila prije tri mjeseca, a imamo veću naplatu 7.800.000 KM više nego prošle godine za prvih šest mjeseci - istakla je ministarka finansija Republike Srpske.

Ona je naglasila da Srpska redovno izmiruje sve obaveze spoljnog i unutrašnjeg duga, te spada u red nisko zaduženih.

- Republika Srpska se zadužuje godišnje 371 miliona evra, a vraćamo 603 miliona, što znači da svake godine vraćamo više nego što se zadužimo - dodala je Vidovićeva.

Ona ističe da i rast plata i te kako utiče na opšte stanje. Tako je prosječna plata u Srpskoj  za jul mjesec iznosila 912 KM, a za prvih šest mjeseci 899 KM, dok je prošlogodišnja u prosjeku iznosila 857 KM.

- Ide uzlaznom putanjom, to je vidljivo iz svih parametara, i to je prioritet ove Vlade. Međutim, da bi imali zaista vidljive pokazatelje, potrebne su investicije, koje će donijeti i nova zapošljavanja - naglašava Vidovićeva.

Ona je izrazila i zadovoljstvo nagradnom igrom Ministarstva finansija "10 računa izdvoji, stan osvoji", a prvo izvlačenje je u nedjelju na našoj Televiziji.

- Do kraja nagradne igre očekujemo oko milion koverti. Cilj je da se svi građani uključe u borbu protiv "sive ekonomije", jer možemo mi slati inspektore, preduzimati mjere, ali ako se građani ne uključe na pravi način, borba je izgubljena. Po ovim kovertama vidimo da je svijest građana Srpske na visokom nivou - zaključila je Vidovićeva, gostojući u našoj emisiji Dnevnik plus.