latinica  ћирилица
16/09/2019 |  21:33 | Autor: SRNA

U Srpskoj ubijeno 54, a ranjeno 119 Srba

U NATO bombardovanju Republike Srpske 1995. godine ubijeno je pedeset četvoro Srba, ranjeno ih je 119, a brojne su indirektne posljedice bombardovanja koje stanovnici trpe i danas, navodi se u publikaciji "Namjernom silom na Republiku Srpsku" čiji je izdavač Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Banjaluka: Promocija knjige - Foto: SRNA
Banjaluka: Promocija knjigeFoto: SRNA

Direktor Republičkog centra Milorad Kojić napomenuo je da, osim direktnih posljedica NATO bombardovanja Republike Srpske, postoje i indirektne posljedice, između ostalog, 120.000 Srba protjeranih iz zapadnokrajiških opština.

Odsječene srpske glave na Ozrenu takođe su indirektna posljedica bombardovanja zato što se NATO direktno stavio na stranu jedne od zaraćenih strana i dao joj podršku", rekao je Kojić večeras novinarima u Banjaluci, gdje su predstavljeni rezultati istraživanja posljedica NATO agresije na Republiku Srpsku i SR Јugoslaviju.

On je podsjetio da je, nakon bombardovanja releja "Kraljica" na Ozrenu, uslijedila akcija Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

- Poslije toga imali smo strašne gubitke, zarobljavanje i odsijecanje glava srpskih vojnika, što su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" u sastavu Trećeg korpusa - rekao je Kojić.

On je naveo da je osiromašeni uranijum indirektna posljedica NATO bombardovanja Republike Srpske koju njeni stanovnici osjećaju i danas.

Pozivajući se na zvanične podatke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i drugih istraživača te struke, Kojić je rekao da je u Bratuncu četiri puta veća stopa smrtnosti od karcinoma stanovnika Hadžića koji su poslije Dejtonskog sporazuma došli u Bratunac, u odnosu na domicilno stanovništvo.

- Posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske su ogromne i osjećamo ih i danas. U Hadžićima danas žive Bošnjaci i oni trpe te posljedice - kaže Kojić.

On smatra da je pristupanje NATO savezu danas prvoklasno političko pitanje u BiH na osnovu kojeg se vrši snažan pritisak na institucije vlasti Republike Srpske.

- Nakon ovakvog istraživanja, kada vidimo te posljedice, mislim da je potpuno opravdano mišljenje institucija Republike Srpske da ne treba da idemo u NATO. Na taj način bismo omalovažili svaku našu žrtvu od direktnih i indirektnih posljedica - rekao je Kojić.

Kada je riječ o mogućnosti pokretanja zahtjeva za nadoknadu materijalne štete zbog NATO bombardovanja, on je naveo da Srbija može da traži nadoknadu, dok Republika Srpska mora da vidi koje su pravne mogućnosti.

- Morali bismo da dobijemo saglasnost i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara da bi kao BiH tužili nekog zbog naknade štete. Mislim da bi trebalo da se pokrene pitanje nadoknade štete po osnovu materijalnih razaranja - pojasnio je Kojić.

On je istakao i značaj večerašnjeg prezentovanje rezultata NATO bombardovanja Srbije, dodajući da se nikako ne smije odvajati bombardovanje SR Јugoslavije 1999. godine i bombardovanje Republike Srpske 1995. budući da je NATO bombardovao jedan narod na dvije različite teritorije.

Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač rekao je novinarima da materijalna šteta od NATO bombardovanja SR Јugoslavije iznosi više od 100 milijardi evra.

Kovač je naveo da Srbija još nije zvanično pokrenula zahtjev za nadoknadu štete pravnim i privatnim licima na prostoru Srbije i Crne Gore.

On je rekao da je statistički utvrđeno da je NATO bombardovanje prouzrokovalo povećanog broj smrtnih slučajeva od karcinoma kod stanovnika svih životnih dobi u Srbiji.

- Kroz naredna istraživanja formirane komisije treba da utvrde stepen te međuzavisnosti i da izađu sa pokazateljima u javnost - kaže Kovač.

Predstavnik Srbskog sabranja "Baštionik" Predrag Adamović rekao je da je NATO bombardovanje zločin koji se ne smije zaboraviti.