latinica  ћирилица
17/09/2019 |  09:26 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Lider SDA zatražio unitarizaciju BiH i tako razbjesnio i Srbe i Hrvate

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da Republika Srpska nipošto neće ostati u unitarnoj bošnjačkoj državi čije se formiranje najavljuje.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Dodik je tako reagovao proteklog vikenda neposredno pošto je u subotu uveče objavljena nova programska deklaracija Izetbegovićeve SDA, čiji je ključni cilj ukidanje Republike Srpske i njenog imena.

Nama su oni jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH, i u toj BiH mi i nećemo da budemo
Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH

Delegati SDA su na kongresu stranke jednoglasno ponovo izabrali Bakira Izetbegovića za predsjednika SDA i kao svoj ključni politički cilj proglasili stvaranje jedinstvene "republike BiH", sa Sarajevom kao nedjeljivim političko-administrativnim centrom.

To praktično znači ukidanje Republike Srpske, ali i srpskog Istočnog Sarajeva.

Sam Izetbegović naglasio je da nikada neće odustati od borbe protiv diskriminacije kada je riječ o nazivu Republika Srpska!?

Dodik na to ima sasvim konkretan odgovor.

- Ime Republike Srpske upisano je u međunarodni dokument kakav je Dejtonski sporazum i to ime je garantovano od strane zapadnih sila... Ovo što radi Izetbegović nije ništa novo. I ranije smo bili izloženi zahtjevima takve vrste i odbili smo to u daleko gorim okolnostima. Republika Srpska i ime Republike Srpske ostaju pravo srpskog naroda u koje niko neće moći da dira. Ovi iz SDA samo su nama poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH, a mi u nekakvoj unitarnoj BiH nikada i nipošto nećemo da budemo - naglasio je Dodik.

On je podvukao da je krajnje vrijeme da međunarodni faktor razume o čemu se ovde radi i da osudi antidejtonsko djelovanje Izetbegovića i njegovih saradnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da daje ishitrene izjave u vezi sa deklaracijom SDA.

- Plašim se, ipak, da je ovaj dokument SDA mnogo važniji nego što neko želi da ga predstavi. Na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu. Mi smo zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama su mir i stabilnost najvažniji - konstatovao je Vučić.

Protiv deklaracije SDA ustao je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ocjenjujući da bi njeno sprovođenje ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH nego i na cijelom Balkanu.

- Rezolucija SDA je antidejtonska, antievropska i protiv je interesa srpskog naroda, Republike Srpske, ali i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše samo uz unutrašnji dogovor. Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu. Najave da SDA neće odustati od promjene imena Republike Srpske dodatna su provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH - dodao je Crnadak.

Dokument Izetbegovićeve stranke naišao je na negativne reakcije i među hrvatskim političarima iz BiH. Tako je Hrvatski narodni sabor u BiH, na čelu sa bivšim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, objavio da je deklaracija SDA potpuno neprihvatljiva.

- Ovakva deklaracija posebno je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države, jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potpuno suprotan smjer - navodi se u saopštenju HNS.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da je programska deklaracija SDA antiustavni akt, a da je ova stranka antiustavna vjerska grupa koja ima političke ciljeve.

- SDA se bazira na islamizmu, a ne na građanskoj orijentaciji. Pošto je poslednjih godinu i po dana ova stranka rascepkana i pošto je izgubila osam velikih gradova, Bakir Izetbegović je shvatio da radikalizam kojem pribegava Željko Komšić i njegova Demokratska fronta očigledno daju rezultate, pa je rešio da bude još radikalniji - objašnjava Galijašević, dodajući da ova programska deklaracija ipak nema podršku ni na Zapadu ni među muslimanskim zemljama.

Izvor: Informer