latinica  ћирилица
17/09/2019 |  09:41 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Prijedlog dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima

U Banjaluci je nakon ljetne pauze, zasjedala Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Poslanici su razmotrili Prijedlog dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Nastavak zasjedanja je sutra od 10.00 časova.

20.25 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je potrebno stvoriti mogućnosti da i do sada penzionisani policajci primaju penziju po povoljnijim uslovima, kako je predviđeno Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Lukač je rekao da, međutim, sredstva kojima Srpska trenutno raspolaže nisu dovoljna da se riješi to pitanje.

- Nastojaćemo i da ne bude da policajac koji je otišao u martu u penziju ima manje primanje od onog koji će otići u penziju u oktobru ili novembru. Moramo iznaći sredstva da bismo to riješili kako treba - istakao je Lukač u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je razmotren u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je da Vlada i MUP uvijek rade na poboljšanju statusa policajaca i izrazio nadu da će oni kojima se poveća penzija moći bolje da žive.

Lukač je naveo da će se raditi na tome da penzije budu povećane i policajcima iz Srpske koji rade u agencijama i u zajedničkim institucijama, ali da je to proces za koji treba pribaviti mišljenja svih relevantnih institucija.

- Odnosno, da sagledamo da li Vlada u narednom periodu može preuzeti tu obavezu, a da ne narušimo poslovanje Fonda PIO - dodao je Lukač.

U obrazloženju Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je u proceduri po hitnom postupku, navodi se da je razlog za njegovo donošenje sadržan u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Prijedlogom ovog akta propisuje se da će policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju biti utvrđivan na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koja će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima po hitnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o ličnom imenu i Prijedlog zakona o likvidacionom postupku.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

18.15 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je povećanje penzija policajcima, među kojima su i oni zaslužni za stvaranje Republike, prvi korak na planu poboljšanja njihovog materijalnog statusa.

Žunić je rekao da je cilj i želja vlasti Srpske, kao i svih dobronamjernih ljudi, da se u narednom periodu omogući znatnije povećanje penzija svima, ali da za to, nažalost, trenutno ne postoje mogućnosti.

Žunić je tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je u proceduri po hitnom postupku, kritikovao navode poslanika PDP-a da su lijekovi za penzionere i ostalo stanovništvo skupi, navodeći da su njihovi kadrovi u Agenciji za lijekove BiH odgovorni što cijene tih medikamenata nisu izjednačene sa onima u zemljama u okruženju.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da će ta stranka podržati ovo zakonsko rješenje, iako nije sistemsko, dodajući da na unapređenju materijalnog položaja policajaca iz Srpske ne treba stati.

On je naglasio da Klub poslanika SDS-a predlaže amandmane na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojima se traži da ovaj akt obuhvati i policajce koji imaju prebivalište u Srpskoj, a zaposleni su u policijskim agencijama na nivou BiH.

Glamočak je naveo da treba primjenjivati iste propise kod penzionisanja i načina obračuna penzija policajaca koji su pravo na penziju stekli u tekućoj /2019./ godini i pod istim uslovima rada.

17.10 - Poslaničkom raspravom o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji se donosi po hitnom postupku, nastavljena je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nakon redovne pauze.

Ovim prijedlogom zakona trebalo bi da se poboljša materijalni status policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Prema ovom prijedlogu zakona, policijskom službeniku će se lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

15.11 - Poslanik PDP-a Dragan Galić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će klub poslanika te stranke glasati za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jer je to prvi i dobar korak u poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Galić je tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu zakona, koji se donosi po hitnom postupku, rekao da je dobro što će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

On je istakao i da bi trebalo uraditi i reviziju dosadašnjih penzionisanja jer su mnogi policajci otišli u penziju po nepovoljnim uslovima i danas teško žive.

I šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović rekla je da je ovaj prijedlog zakona jako dobro rješenje, a posebno što se odnosi i na policajce koji su direktno učestvovali u stvaranju Srpske tokom posljednjeg rata.

Ona je ocijenila da treba raditi i na unapređenju materijalnog statusa onih policajaca koji su već penzionisani, a stvarali su Srpsku i MUP.

U Narodnoj skupštini data je redovna pauza do 17.00 časova.

14.45 - Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, koji se donosi po hitnom postupku i u interesu je svih pripadnika MUP-a koji će se penzionisati, rekao da se ovim aktom propisuje da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije. Lukač je naveo da postoji poseban Zakon o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te da, osim Zakona o republičkoj upravi, ima poseban zakon - Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji uređuje nadležnost i djelokrug rada i koji već sadrži odredbe koje se odnose na penzionisanje policijskih službenika.

14.20 - Poslanici raspravljaju o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - po hitnom postupku. 

14.15 - Za novu ministarku trgovine i turizma izabrana je Suzana Gašić.

13.05 - U Parlamentu Srpske pauza na zahtjev šefa Kluba SDS-a Miladina Stanića.

12.26 - Na zahtjev šefa Kluba poslanika SNSD Igora Žunića, u NSRS je ponovo pauza.

11.57 - Nakon pauze Parlament Srpske nastavio zasjedanje.

11.25 - U toku je pauza.

11.22 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da se završetak i otvaranje savremenog objekta kardiohirurgije u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Srpske očekuje na proljeće, te da će u taj projekat biti uloženo oko 33 miliona KM iz budžeta.

11.20 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je na planu unapređenja republičkog visokog obrazovanja ključno školovati kadar potreban privredi i ljude koji će raditi, a ne biti na biroima.

Višković je rekao da će u visokom obrazovanju posebna pažnja biti posvećena kvalitetu svršenih studenata, ali i onih koji im prenose ta znanja.

11.15 - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je u Srpskoj u ovoj godini obezbijeđeno više od 30 miliona KM za zapošljavanje i da će Vlada nastojati da ova mjera bude finansijski proširena.

- Cijenimo da ova mjera daje rezultate i sigurno je da ćemo u narednom periodu nastojati da je finansijski proširimo i obuhvatimo što više mladih, jer želimo da zaustavimo njihov odlazak iz Republike Srpske - rekao je Višković u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika koje se odnosilo na podsticaje Vlade Srpske za zapošljavanje.

Višković je istakao da su vidljivi efekti novog Zakona o igrama na sreću jer od maja Srpska svaki mjesec po ovom osnovu ima od 1,4 do 1,5 miliona KM više prikupljenih prihoda, nego kada je na snazi bio prethodni zakon.