latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:04 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Francuska policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka

Francuska policija počela je da premješta oko 1.000 migranata iz fiskulturne sale nedaleko od sjeverne luke Dankerk nakon što je sud objavio da ta lokacija predstavlja zdravstveni i bezbjednosni rizik.
Policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka (Foto: Daily Mirror) -
Policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka (Foto: Daily Mirror)

Lokalni gradonačelnik je u decembru 2018. godine otvorio sportsku salu za migrantske porodice koje su tražile sklonište od hladnoće.

Ovo mjesto od tada je preraslo u improvizovani kamp sa oko 800 ljudi koji su spavali u šatorima oko sale, dok je unutra živjelo oko 170 osoba. Riječ je uglavnom o Kurdima iz Iraka koji se nadaju da će stići do Britanije.

Operacija uklanjanja kampa počela je jutros poslije 8.00 časova, prenio je AFP.

Prvi su autobusima transportovani mlađi muškarci u skloništa u ovom regionu, gdje će moći da se prijave za azil. Porodice će biti premještene kasnije.

Sjeverna Francuska je odavno postala magnet za ljude koji pokušavaju da pređu u Britaniju u nekom od desetina hiljada kamiona i automobila koji svakodnevno putuju između ove dvije zemlje trajektima i vozovima.

Područje oko mjesta Grand-Sint tradicionalno privlači Kurde iz Iraka i ovdje su tokom prethodnih godina više puta provođene akcije uklanjanja migrantskih kampova.