latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:13 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Petričević: Cilj - ojačati privredni sektor i povećati primanja

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je cilj Ministarstva ojačati privredni sektor, povećati primanja i podstaći preduzetnike na investiranje u novu opremu i tehnologiju.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

On je istakao da je u budžetu Ministarstva planirano 1.400.000 KM za podršku razvoju privrede, poboljšanje efikasnosti poslovanja, te uvođenje novih tehnologija.

Petričević je za sarajevsko Oslobođenje rekao da će na ovaj način biti poboljšana produktivnost privrede i omogućeno poslodavcima da bolje plate radnike.

- Ministarstvo sprovodi kontinuirane aktivnosti na uklanjanju administrativnih prepreka koje otežavaju poslovanje privrednih subjekata, te radi njihovog rješavanja pokreće inicijative prema drugim nadležnim institucijama - istakao je Petričević.

On je naveo da su zajednički izazovi za sve privrednike visoka opterećenja na plate radnika, nedostatak i visoka cijena kapitala na tržištu novca, nespremnost banaka da više ulažu u privredu, nedostatak kvalifikovane radne snage, te neusklađenost obrazovanja i nastavnog programa sa tržištem rada.

- Različita istraživanja navode različite razloge zbog kojih radno sposobno stanovništvo napušta zemlju. S tim trendovima susreću se i zemlje u regionu, ali i u cijeloj istočnoj Evropi. Ono što je zajedničko jeste činjenica da veća primanja ublažavaju negativne trendove - ukazao je Petričević.

On je rekao da je, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ za prošlu godinu, u Republici Srpskoj poslovalo 39.970 malih i srednjih preduzeća od kojih 17.616 malih i srednjih preduzeća - pravnih lica i 22.354 preduzetnika.

Prema njegovim riječima, sektor malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj prošle godine zapošljavao je 144.848 lica i ostvarili su 72,64 odsto poslovnih prihoda svih preduzeća.

Osvrćući se na značaj Zakona o podsticajima privredi Republike Srpske i uvođenjem podsticaja na radničke plate, Petričević je rekao da se očekuje poboljšanje položaja radnika, i to utvrđivanjem viših novčanih naknada po osnovu plate za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu, te duže održavanje uvećane plate.

On kaže da je drugi očekivani efekat ovog podsticaja otklanjanje sive zone u isplati radnika i prevođenje u legalne tokove cjelokupnog novčanog iznosa koji dobije.

- Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije i samim tim poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, kao i unapređivanju poslovnog okruženja - rekao je Petričević.