latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:41 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Šeranić: Razmjena iskustava i ostvarivanje saradnje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj učešća Srpske na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu u Kopenhagenu u razmjeni iskustava i osvarivanja saradnje u različitim projektima.
Alen Šeranić učestvuje na 69. sjednici Regionalnog komiteta za Evropu SZO u Kopenhagenu - Foto: SRNA
Alen Šeranić učestvuje na 69. sjednici Regionalnog komiteta za Evropu SZO u KopenhagenuFoto: SRNA

- Ovaj sastanak je dobra prilika da sa drugim kolegama koji vode zdravstvene sisteme u Evropi ostvarimo adekvatnu saradnju, da se i mi njima predstavimo, ali i da razmotrimo i dogovorimo neke buduće projekte - rekao je Srni Šeranić, koji na 69. sjednici Regionalnog komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene orgnizacije u Kopenhagenu predvodi delegaciju BiH.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu sjednice danas je izbor novog direktora kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije, dok su u fokusu tehničkih sastanaka digitalizacija zdravstvenih sistema i imunizacija.

- U fokusu rada četvorodnevne skupštine je analiza aktivnosti koje Svjetska zdravstvena organizacija imala imala i provodila u skladu sa politikom razvoja do 2020. godine. U tom kontekstu 2012. godine smo i mi radili našu politiku zajedničkog unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj, koja traje do 2020. godine - rekao je Šeranić.

On je dodao da je plan da se kroz aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu zajednički definišu dalje aktivnosti na unapređenju zdravlja u Republici Srpskoj i BiH, shodno održivim ciljevima UN.

Na marginama sastanka u Kopenhagenu, Šeranić je imao sastanke sa direktorom UN fonda za populaciju, zatim sa delegacijama Italije i Slovenije, u okviru kojih je imao priliku da predstavi aktivnosti i projekte planirane u narednom periodu, te da sa njima razmijeni iskustva.

- Bilo je riječi i o aktivnosti koje u Republici Srpskoj slijede povodom usvajanja strategije za stara lica, odnosno strategije seksulanog i reproduktivnog zdravlja, koje će se uskoro naći i na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Šeranić.