latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:13 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Radmanović: Afirmisaćemo pravo na samoopredjeljenje

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je danas na konferenciji za novinare da je deklaracija SDA još više usložila situaciju u BiH.

- SNSD je o problemima u BiH govorio u proteklih 11 mjeseci - rekao je on.

Naglasio je da najveća bošnjačka stranka u BiH deklaracijom ne poštuje Dejton i Ustav.

- Sutra će GO SNSD zauzeti stav. SNSD se poziva samo na Dejton, jer je on jedini izlaz iz ove situacije - istakao je Radmanović.

On je poručio da će SNSD nastaviti sa sprovođenjem rezolucije NSRS o zaštiti Ustava i vojne neutralnosti.

- Podsjećamo na ono što smo i ranije govorili o štetama visokog predstavnika. Zalažemo se za povrat nadležnosti i da ponovo afirmišemo pravo na samoopredjeljenje. Pravo na samoopredjeljenje je međunarodno pravo. Pominje se u Povelji UN i na njega pravo imaju svi narodi. Mi ga afirmišemo kada osjetimo da smo ugroženi - izjavio je Radmanović.

Istakao je da će SNSD pozvati sve srpske stranke na jedinstvo i vraćanje izvornom Dejtonu, te dodao da SDA ima floskulu, koju stalno ponavljaju, a to je da će oni graditi "građansku BiH".

- Dejton je napravio afirmaciju konstitutivnih naroda. Građanska država je nemoguća - kategoričan je Radmanović.

Potvrdio je da će Glavni odbor SNSD-a sutra u 14 časova u Banskom dvoru u Banjaluci održati sjednicu.

- Glavni odbor sada broji 500 članova. Osim toga će se kompletirati i rukovodstvo. Biće izabrano pet potpredsjednika, generalni sekretar, kao i ostala politička tijela. Odgovorićemo i na aktuelna pitanja - naveo je potpredsjednik SNSD-a.