latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:28 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Uskoro pravoslavni krst iznad Leposavića (VIDEO)

Povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1.000 godina od postojanja Raške Eparhije na brdu Kamilja iznad Leposavića nadmorske visine 907 metara zasijaće 30 metara visok pravoslavni krst, saopštio je Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.
Kamilja, Leposavić (foto: Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji Republika Srpska) -
Kamilja, Leposavić (foto: Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji Republika Srpska)

Narod Leposavića, Eparhija Raško-prizrenska, Crkvena opština Leposavić u saradnji sa Odborom za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske pod blagoslovom Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija hoće da izgrade crkveno znamenje, pravoslavni krst od prokroma visine 30 metara, najviši na Kosovu i Metohiji, saopštio je Odbor.

- Hoćemo da ga podignemo na svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji. Krst je najveći simbol pravoslavne vjere, simbol srpskog naroda pod kojim smo u našoj burnoj prošlosti izvojevali mnoge pobjede. Krst je naš simbol  blagostanju, patnji i stradanju. Naši preci su u mnogo težim vremeninima izgradili naše najveće svetinje, manstire i crkve. Krst nas prati od rođenja do kraja života -  rekao predsjednik je Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov.

Iz Odbora pozivaju sve u Republici Srpskoj koji mogu i hoće  da pomognu podizanje ovog svetog znamenja i da se uključe u akciju Eparhije Raško-prizrenske da se podigne krst i pomogne na žiro račun Odbora 555-10000341964-45.