latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:31 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

SAD bez komentara na DŽaferovićevo potpisivanje državljanstva osnivaču ID

Ambasada SAD u BiH nije željela da komentariše da li im u saradnji sa bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom DŽaferovićem smeta to što je potpisivao dokumenta licima iz BiH koji su organizovali terorističke napad u Americi, s obrazloženjem da "ne komentarišu medijske spekulacije".
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

- Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentariše medijske spekulacije - navodi se u odgovoru Srni na pitanje kako Ambasada gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma DŽevada Galijaševića koji je rekao da je aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač "Islamske države" šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobio putna dokumenta BiH.

Galijašević je rekao za "Večernje novosti" da su operativci "Al kaide" usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. septembar u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

On je dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim komandantima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavjesa" koja treba da sakrije ratnu prošlost DŽaferovića.