latinica  ћирилица
17/09/2019 |  14:14 | Autor: SRNA

"Čast otadžbine": Srpski odgovor da bude jedinstven

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda ocijenilo je danas da je nakon deklaracije SDA srpski narod ponovo na ispitu i da ne smije da ponovi greške iz prošlosti, nego da bude saboran i jedinstven.
Logo "Čast otadžbine" - Foto: Screenshot
Logo "Čast otadžbine"Foto: Screenshot

- Evo Bakir /Izetbegović/ nam baci na sto, istjeran iz "političke jazbine", političku platformu sa osnovnim trajnim ciljem u eliminisanju Republike Srpske, našeg prava, pisma i kulture. Želimo da srpski odgovor bude saboran i jedinstven, sa ciljem neutralisanja "političke" programske platforme SDA - navelo je udruženje.

U saopštenju je istaknuto i da je srpski narod ponovo na ispitu i da je potrebno da bude čvrst, hrabar, politički mudar i saboran, te da u miru politički očuva ostvareno u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Udruženje ističe da se ne smiju ponoviti istorijske greške Srba da izgube ostvareno, nejedinstvom, podaništvom, pojedinim sklonostima vazalstvu, sujetama i ličnim kratkotrajnim interesima.

- Posebna opasnost je poturanje građanske opcije, zaostala jugonostalgičnost kod dijela Srba, sramežljivo isticanje nacionalnog interesa zbog dugotrajnog komunizma od koga su najviše bili inficirani Srbi - navodi se u saopštenju.

Udruženje smatra da "u tim slabostima neprijatelj traži prolaz i nejedinstvo" i ukazuje da posebno treba biti oprezan kad se obilježava antifašizam, da se "ne vraćaju ideje komunizma i te ideologije koja je pogubna po srpski narod".

- Srpski antifašizam, otpor i žrtve jednom je iskorišten od nesrba i komunističke partije, što za navjek treba vratiti srpskom narodu, a ne ideologiji komunizma koja nas je skupo koštala - dodaje Udruženje.

Udruženje je navelo da je "bez sumnje, sjeme bačeno kod Bošnjaka i da će platforma u nekom obliku i snazi ostati trajan njihov cilj" i dodalo da od Srba zavisi da li će doći do njene realizacije.

- Nećemo davati savjete i prijedloge kako to neutralisati jer nismo za to izabrani, obaviješteni i politički mjerodavni da to radimo. Pozivamo druge koji za to nisu izabrani da to ne čine - dodalo je Udruženje.

Udruženje je predložilo da to sa punim povjerenjem i saborno bude prepušteno institucijama Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom, uz punu vjeru da će u toj političkoj borbi pomoći i Srbija sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji se drži svojih dejtonskih obaveza Srbije kao potpisnice i garanta Dejtonskog ugovora.

- Smatramo da lideri Republike Srpske i Srbije Dodik i Vučić imaju i političko znanje, mudrost i dovoljno patriotizma i hrabrosti da to urade - dodaje se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo političare da aktivno i u punom kapacitetu i prioritetu aktivnosti "što često nije slučaj", sprovode politiku institucija Republike Srpske.

Kongres SDA usvojio je u subotu, 14. septembra, Programsku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH" i afirmacija "bosanskog jezika" kao zajedničkog identiteta svih građana BiH.