latinica  ћирилица
17/09/2019 |  17:25 | Autor: SRNA

HDZ pozvao na povratak razgovorima o formiranju vlasti

HDZ BiH pozvao je partnerske stranke da se vrate razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja za formiranje vlasti u BiH koja će garantovati stabilnost, razvoj i napredak, te spriječiti dalje nesuglasice i podijeljenost.
HDZ BiH - Foto: ilustracija
HDZ BiHFoto: ilustracija

- Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pristupiti rješenju problema - trebalo bi da budu budući koraci partnerskih stranaka koji će pomoći BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja - saopšteno je iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se navodi da će BiH samo zajedničkim djelovanjem imati stabilnu budućost.

- Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi - dodaju iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se ističe da je sporazum o uspostavljanju vlasti koji su potpisali predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH jedino rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterijume izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog
zajedničkog djelovanja.

- Trenutno je, nažalost, kompromis o ključnim pitanjima narušen, ali se okvir djelovanja mora afirmisati aktivnim učešćem sve tri strane - navode iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se napominje da se BiH približava ulasku u novu godinu bez donesenog budžeta, što donosi rizik i moguću destabilizaciju.

- BiH mora napredovati u sprovođenju reformi i pristupanja EU i NATO-u - dodaje se u saopštenju.

Iz HDZ-a navode da se kao dio reformskih procesa posebno ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koje je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH.

- Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, ali i taj napredak zavisi od uspostavljanja vlasti - ističe se u saopštenju HDZ-a BiH.