latinica  ћирилица
18/09/2019 |  07:48 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući

Bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ročištu održanom u srijedu, 11. septembra, svjedok odbrane Hajrudin Hubo izjavio je da je Štab Vrhovne komande takozvane Armije BiH 12. avgusta 1993. godine donio naredbu o formiranju odreda "El mudžahedin" u čijem su sastavu bili strani državljani koji su se nalazili u zoni Trećeg korpusa.

Hubo je rekao da je kao pomoćnik komandanta Korpusa za personal vršio popunu jedinica vojnim obveznicima i dobrovoljcima, među kojima su bili strani državljani.

On je naveo da je njegovo odjeljenje bilo nadležno i za premještaj vojnih obveznika iz jedne jedinice u drugu, što je vršeno na nečiji prijedlog, navodeći da su neki vojnici dobrovoljno napuštali jedinice i priključivali se odredu "El mudžahedin".