latinica  ћирилица
18/09/2019 |  07:52 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju i kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na suđenju održanom 28. avgusta, bivši načelnik za poslove inženjerije 104. brigade HVO Alija Fitozović rekao je da su srpski zatvorenici povremeno korišteni da kopaju rezervne linije u zoni odgovornosti Drugog bataljona na području Domaljevca.

Fitozović je dodao da je čuo da su oni bili zatvoreni u školi u Donjoj Mahali i da su na rad dovoženi kombijem, ali da ne zna ko ih je dovozio i vraćao.

Svjedok je potvrdio da je optuženi Marko Blažanović, kao načelnik za obavještajne poslove 104. brigade HVO-a, između ostalog, potpisao izvještaj o poginulim i ranjenim zarobljenicima koji je upućen Operativnoj zoni Bosanska Posavina u Tolisi.

Fitozović je rekao da su Stojana Kršića iz Teslića, koji je, vjerovatno, nastradao od gelera u Grebnicama, gdje je sa ostalima kopao rovove, zakopali na pravoslavnom groblju u Brvniku, a da su njegove posmrtne ostatke iskopali i razmijenili 1993. godine.