latinica  ћирилица
18/09/2019 |  07:55 ⇒ 07:55 | Autor: sputniknews.com

Bez većine na izborima u Izraelu: Liberman predlaže vladu nacionalnog jedinstva

Bivši ministar odbrane Izraela i lider ekstremno desničarske partije Izrael Beitenu Avigdor Liberman pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva nakon što su izlazne ankete pokazala da niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima održanim u utorak.
Zastava Izraela - Foto: Getty Images
Zastava IzraelaFoto: Getty Images

Kako prenosi Rojters, Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinsta koju bi činile njegova Izrael Beitenu, Likud premijera Benjamina Netanjahua i Plavo-bijela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Geca.

- Imamo samo jednu opciju - nacionalna, liberalna i široka vlada, koja bi obuhvatala Izrael Beitenu, Likud i Plavo-bijele - rekao je Liberman na stranačkom skupu u Јerusalimu.

Izraelska izborna komisija je saopštila da je na ponovljenim parlamentarnim izborima glasalo 69,4 odsto građana sa pravom glasa, što je neznatno više nego u aprilu, kada je izlasnost bila 68,5 procenata prenosi AP.

AP navodi da Netanijahu nije dobio dovoljno glasova kako bi formirao desničarsku vladajuću većinu, što bi, kako ocjenjuje američka agencija, moglo da predstavlja i kraj njegove političke karijere.

Ova agencija je ranije pisala da se ne očekuje da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sjedi u Vladi koju predvodi neko drugi.

Netanjahu je na izborima u aprilu pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspio da sastavi novu Vladu, pa se potom odlučio za nove izbore.

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.