latinica  ћирилица
18/09/2019 |  10:45 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Održan 18. kup u lovnom streljaštvu

Na strelištu bijeljinskog Lovačkog udruženja "Semberija", proteklog vikenda održan je 18. kup Srpske u lovnom streljaštvu.

Dvodnevna manifestacija, u organizaciji Lovačkog saveza Republike Srpske, okupila je najbolje lovce - strijelce iz deset regija, koji su pokazali svoje umijeće u dvije discipline: gađanju letećih meta, odnosno glinenih golubova, i gađanje nepokretnih meta, odnosno srndaća iz karabina.

U gađanju nepokretnih meta, među 40 strijelaca, najuspješniji je bio Dragiša Simić iz Lovačkog udruženja "Semberija" Bijeljina, koje ove godine obilježava 100 godina rada.

Osim dobrog oka i naoružanja, neophodna je,kaže, višegodišnja vježba i trening.

Već je osvajao prvu i treću nagradu u ovoj disciplini, koja je uvedena prije dvije godine.

- Od mogućih 50 krugova osvojio sam 41 sa pet metaka. Bavim se lovom od 13. godie, a od osme - devete, aktivno snj bavim streljaštvom - priča Simić.

Vasilije Savić, predsjednik Lovačkog udruženja "Semberija", nagalsio je da su strijelci iz ovog udruženja jedni od najboljih u Republici Srpskoj, ako ne i u BiH, te da uvijek osvajaju prva tri mjesta.

U finalu kupa, održanom na novoizgrađenom strelištu, prethodila su takmičenja u deset regija, od Trebinja do Novog Grada.

U gađanju letećih meta takmičilo se 65 lovaca.

Živojin Lazić, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske, kaže da novoizgrađeno strelište već sad dozvoljava da se održavaju takmičenja, ali da će iduće godine biti osposobljeno i za evropska takmičenja.

Zadovoljan je i gradonačelnik Mićo Mićić, koji dodaje da postoji mogućnost da grad udruženju da mogućnost da napravi trajne objekte.

Takmičenjem u lovnom streljaštvu lovci pokazuju da im je odstrel na posljednjem mjestu, a da im je prioritet zaštita i očuvanje prirode i divljači, u čemu uspjevaju zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade.

I ove godine 400.000 maraka biće investirano u lovstvo.

- Indirektno dobijemo milion maraka, godišnje kroz razne projeke oko 500.000 maraka, a od prošle godine, kako je ukinut porez na oružje, indiretktno su lovci oslobođeni 500.000. Sve su to sredstva koja ćemo uložiti u lovstvo - pojasnio je Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

U Srpskoj je trenutno 23.000 lovaca, među kojima je i 140 žena.

Lovci sve svoje slobodno vrijeme provode u prirodi, brinući se o divljači. Kažu, ko ne voli životinje, taj ne voli ni ljude.

U narednom periodu biće uvedene nove disicpline u lovnom streljaštvu.