latinica  ћирилица
18/09/2019 |  11:36 | Autor: RTRS

Mali ekolozi sa velikim idejama posjetili Skupštinu grada Banjaluke (FOTO)

Odborničke rasprave u Skupštini danas je zamijenila dječija graja i bezbroj kreativnih ideja malih ekologa iz Kozarske Dubice, koji su u sklopu nagradnog izleta posjetili i najveći grad Srpske jer su osvojili prvo mjesto na konkursu "Otpadom ukrasi, planetu spasi".
Mali ekolozi sa velikim idejama - Foto: RTRS
Mali ekolozi sa velikim idejamaFoto: RTRS

Male velike goste, interesovalo je kako funkcioniše i izgleda gradski parlament a u svom obilasku posjetili su i Kabinet predsjednika Skupštine gdje ih je ugostio njen predsjednik Zoran Talić.

- Meni je danas čast i zadovoljstvo da ugostim ove predivne male ljude. Važno je da se mlađe generacije uključe u ekologiju i da od malih nogu razvijaju svijest o sredini u kojoj žive. Pohvalio bih i rad učiteljica koje kroz jedno predivno druženje uče osnovce kako treba da se odnose prema prirodi, svome gradu i svojoj državi. Zadovoljstvo je slušati sve ove predivne ideje i vrata Banjalučke skupštine će im uvijek biti otvorena - rekao je Talić.

Prvo mjesto, zasluženo su osvojili mali kreativci koji su od recikliranog matrijala napravili "HobOTPADnicu" i "Srećne labudove". Danijela Trkulja, učiteljica IV 1 O.Š. Vuk Stefanović Karadžić iz Kozarske Dubice objasnila je kako su došli do pobjedničke ideje.

- Pričajujući sa djecom uočili smo da je na našoj planeti najviše plastičnog otpada koji se godinama taloži, vidjeli smo koliko on šteti i uništava i biljni, a naročito životinjski svijet. Djeca su sa zaprepašćenjem gledala slike kornjača, riba zarobljenih u plastične kese i flaše. Razmišljali smo koju bismo životinju mogli napraviti, a da pritom iskoristimo mnogo flaša. Tako smo i došli na ideju da napravimo hobotnicu, koja je sastavljena od 35 flaša, pa smo je i nazvali "HobOTPADnica" - rekla je Trkulja.

Mali ekolozi sa velikim idejama (Foto: RTRS)

Svoje iskustvo podijelila je i učiteljica IV 2 Slađana Kos Ivković koja je sa svojim učenicima napravila Srećne labudove.

- Na ideju da to budu dva srećna labuda u čistom jezeru, došli smo na osnovu razgovora o svim nevinim bićima koja stradaju zbog nesavjesnog odlaganja otpada, te smo zamislili jedno čisto jezero sa dva srećna labuda koja spokojno plove u njemu. Prvo smo sakupljali flaše, svako od učenika je donio koliko je imao, a nakon toga smo krenuli, zajedničkim snagama, da napravimo što ljepši rad. Zaista smo uživali dok smo ga stvarali - rekla je Ivković.

Nagradni izlet za školarce iz Kozarske Dubice, u sklopu kojeg su osnovci posjetili Gradski parlament, organizovao je Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta u Banjaluci i Udruženje Ekosfera uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine. Prema riječima Prof. dr Slobodanka Pavlović oba rada su ispunila sve tražene kriterije za prvu kategoriju konkursa i svojom originalnošću i kvalitetom zaslužili da se nađu na prvom mjestu.

- Akcija "Otpadom ukrasi, Planetu spasi!", ima za cilj da kroz stvaralaštvo, zabavu, sport i druženje kod djece svih uzrasta razvija odnos prema ekološkim temama, zdravlju i čistoći. Edukativni program akcije se pored konkursa bazira na nizu akcija koje su odabrane tako da razvijaju takmičarski duh, kreativnu stranu pojedinaca i kolektiva, a sve usmjereno ka ekološki i društveno prihvatljivom ponašanju - rekla je Pavlović.