latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:56 | Autor: SRNA

Suđenje Mahmuljinu: Bogunić svjedočio o akcijama protiv neposlušnih jedinica

Vahid Bogunić, svjedok odbrane komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, kojem se pred Sudom BiH sudi za zločine nad zarobljenim Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedočio je danas o provedenim operativnim akcijama "Trebević" koje su imale za cilj preduzimanje mjera protiv neposlušnih jedinica.
Sakib Mahmuljin - Foto: RTRS
Sakib MahmuljinFoto: RTRS

Bogunić, koji je 1993. godine bio načelnik Odsjeka za štabno-bezbjednosne poslove u Službi vojne bezbjednosti, rekao je, govoreći o akcijama "Trebević dva" i "Trebević tri", da su preduzimane protiv nosilaca kriminalnih radnji i destrukcije sistema rukovođenja i komandovanja u tzv. Armiji BiH.

Akcija "Trebević dva" je, prema riječima svjedoka, imala za rezultat sklanjanje s pozicija komandanata 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace i 9. motorizovane brigade Ramiza Delalića Ćele, za koje su obavještajno-bezbjednosni organi procijenili da bi mogli otkazati poslušnost, kao i podnošenje krivičnih prijava protiv neposlušnih pripadnika ovih jedinica.

Svjedok odbrane tvrdi da, dok je bio u Upravi Službe vojne bezbjednosti, nije imao informaciju da su pripadnici odreda "El mudžahedin" počinili ratni zločin.

Bogunić tvrdi da je naređenje za provođenje akcije "Trebević tri" napisano po inerciji nakon "Trebevića dva", te da njena operativna priprema nije urađena adekvatno zbog nedostatka kvalitetnih kontra-obavještajnih podataka.

On tvrdi da vojno-obavještajna služba raspolagala samo ograničenim podacima u vezi sa stranim borcima u tzv. Armiji BiH, kao i da nije upoznat sa ulogom koju je optuženi Mahmuljin imao prilikom formiranja odreda "El mudžahedin".

U sklopu akcije "Trebević tri" su, pojasnio je Bogunić, preduzete mjere protiv paravojne formacije "Gerila mudžahedin", čiji su pripadnici pohapšeni i protjerani iz zemlje.

Odgovarajući na pitanje tužioca Sedina Idrizovića da li su održani razgovori sa pripadnicima odreda "El mudžahedin" tokom kojih su oni potvrdili da će se povinovati sistemu komande i kontrole tzv. Armije BiH rekao, svjedok je rekao da s tim nije upoznat.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Naredno ročište zakazano je za 2. oktobar.