latinica  ћирилица
18/09/2019 |  13:58 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Kocijančič: Brisel posvećen evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

Evropska unija je odlučno posvećena perspektivi integracije zapadnog Balkana, ali Brisel neće komentarisati izvještaje medija u vezi sa potencijalnim specijalnim izaslanikom za dijalog između Beograda i Prištine, saopštila je portparol Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič.
Maja Kocijančič -
Maja Kocijančič

Nakon niza objava u medijima u kojima se pominje sporazum Francuske i Njemačke o imenovanju osobe koja će biti specijalni izaslanik EU za region i možda zadužena za dijalog Beograda i Prištine, portal Evropski zapadni Balkan postavio je Kocijančičevoj pitanje da li su institucije Unije već preduzele bilo kakve zvanične korake.

Prema riječima Kocijančičeve, EU će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi ubrzala evropsku integraciju regiona i sprovođenje Strategije za zapadni Balkan, u bliskoj saradnji sa regionom, zemljama članicama Unije i globalnim partnerima Brisela. 

- Dalje od toga ne komentarišemo izvještaje medija - naglasila je Kocijančičeva.

Kocijančičeva je podsjetila da EU ima i jaku mrežu delegacija u regionu i da visoki predstavnik Unije za bezbjednost i spoljnu politiku omogućuje dijalog Beograda i Prištine na osnovu mandata Generalne skupštine UN.

Portal Evropski zapadni Balkan piše da su pozadina i budući mandat novoimenovanog visokog predstavnika Žozepa Borela pokrenuli razgovor u vezi sa imenovanjem osobe koja će biti zadužena isključivo za normalizaciju odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova. 

Radio slobodna Evropa i Politika prenose da postoji zabrinutost u vezi sa sposobnošću Borela da stvori uslove za dijalog, kako u smislu njegovih kapaciteta, tako i u smislu navodnog nedostatka kredibiliteta, s obzirom na to da dolazi iz Španije, koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Portal Radio slobodna Evropa dodaje da trenutno Berlin igra glavnu ulogu u ovoj inicijativi i da Njemačka želi da predloži novog specijalnog izaslanika.

SAD su za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan u avgustu imenovale Metjua Palmera, a on je potom izjavio da će samoproglašeno Kosovo i Srbija biti jedno od pitanja na koja će se najviše usredsrediti.