X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/09/2019 |  15:44 | Izvor: TANЈUG

Brnabićeva i Merkelova o rješavanju problema na KiM i pristupanju EU (VIDEO)

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.
Brnabić-Merkel (Foto:TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/bk) -
Brnabić-Merkel (Foto:TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/bk)

Merkelova je rekla bi trebalo nastaviti proces rješavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprijediti, kako bi bilo postignuto rješenje.

Ona je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Merkelova je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dvije zemlje i da u Srbiji posluje 400 njemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Njemačka značajan trgovinski partner Srbije.

- Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji - rekla je Merkelova i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je njemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabićevom razgovarala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

- Vidim volju da se stvari unaprijede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU - rekla je Merkelova i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je riječ o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Njemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje njemačko-srpskih odnosa i saradnje.