latinica  ћирилица
19/09/2019 |  08:17 ⇒ 15:38 | Autor: sputniknews.com

Pentagon: SAD nisu spremne na posrednički rat sa Rusijom

SAD su primorane da koriguju planove razvoja odbramebnog resora s obzirom da nisu spremne na vođenje posredničkog i hibridnog rata sa Rusijom, izjavio je šef Pentagona Mark Esper.
Pentagon - Foto: Getty Images
PentagonFoto: Getty Images

Nastupajući na konferenciji američke vojske Esper je naveo da Rusija u posljednjih nekoliko godina efikasno demonstrira vođenje "posredničkih i hibridnih ratova u sivoj zoni".

Kao primjer američki ministar je naveo situaciju u Krimu i Ukrajini, iako nije precizirao na šta je konkretno mislio.

Posrednički rat je izraz koji se koristi za oružani sukob koji zaraćene strane vode za račun trećih strana. Taj je fenomen postao posebno postao vidljiv u vreme Hladnog rata u Trećem svijetu kada su SAD i SSSR, najčešće na ideološkoj bazi, oružjem, opremom, vojnim savjetnicima, ali i na druge načine pomagale međusobno suprostatvljene države.

Istovremeno, predsjednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Džozef Danfor izjavio je da NATO gubi vojnu superiornost u odnosu na Rusiju.

Prema riječima generala, sve članice Alijanse počinju na shvataju da je Rusija ozbiljna konkurencija u vojnoj sferi, stoga je potrebno osmisliti novi koncept kako bi se Rusija obuzdala.