latinica  ћирилица
19/09/2019 |  08:44 ⇒ 08:45 | Autor: TANЈUG

Ko uzima "dosije" Srbija?

Evropska narodna partija i nakon Dejvida Mekalistera želi da zadrži poziciju izvjestioca za Srbiju. Kao nasljednik se pominje Slovak Vladimir Bilčik.

Već je poznato da će slovenačka poslanica Tanja Fajon zamijenti Eduarda Kukana na čelu Parlementarnog odbora za saradnju sa Srbijom, a poslije nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije došlo do konačne odluke o tome ko će biti novi izvjestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Prema proceduri najjače parlamentarne grupacije mogu prve da biraju zemlju za koju će da budu zadužene. Prvobitne informacije su bile da će socijalisti i demokrate dati izvjestioca za Srbiju i, ili Sjevernu Makedoniju pošto bi najjača Evropska narodna partija, na osnovu prava prvog izbora, uzela "dosije" Turske.

Poslije nekoliko sastanaka predstavnika političkih grupa u Evropskom parlamentu još nije donesena konačna odluka o tome ko će biti novi izvjestioci za zemlje u procesu pristupanja EU.

Posljednje informacije ipak ukazuju da je prioritet Evropske narodne partije da i nakon Dejvida Mekalistera zadrži poziciju izvjestioca za Srbiju. U tom kontekstu nezvanično se pominje ime slovačkog političara i predavača Vladimira Bilčika.

Bilčiku je ovo prvi mandat na mjestu poslanika Evropskog parlamenta. Prethodno je bio na čelu EU programa Slovačkog udruženja za spoljnu politiku i držao predavanja o evropskim integracijima i međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Bratislavi.

Pored mogućnosti da Evropska narodna partija ponovo bude zadužena za Srbiju u Evropskom parlamentu, procjenjuje se da će socijaldemokrate dobiti mjesto izvjestioca za Tursku i Crnu Goru, liberali za Sjevernu Makeoniju, a Zeleni za Kosovo.