latinica  ћирилица
19/09/2019 |  09:39 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

NSRS usvojila više zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji propisuje da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za njega najpovoljnije.

14.00 - Ovaj akt je donesen po hitnom postupku radi poboljšanja materijalnog statusa ovdašnjih policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Narodna skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o notarima čiji je cilj usaglašavanje zakonskih odredaba sa odlukama Ustavnog suda Srpske, čime će biti omogućeno raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara.

Skupština je usvojila i Zakon o ličnom imenu kojim se uređuje pojam, način određivanja, korišćenja i promjene ličnog imena državljana Republike Srpske i BiH.

Poslanici su usvojili Zakon o likvidacionom postupku čiji je cilj efikasniji, brži i ekonomičniji postupak, kao i Zakon o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj kojim se lica sa invaliditetom oslobađaju plaćanja naknade za polaganje pravosudnog ispita, čime će, između ostalog, postati konkurentniji na tržištu rada.

Skupština je usvojila i Zakon o izmjeni Zakona o nasljeđivanju čiji je cilj usaglašavanje određenih odredbi sa odlukom Ustavnog suda Srpske, odnosno zakonskim odredbama je propisano da su nužni nasljednici djeca umrlog, njegovi usvojenici i supružnik.

Usvojen je i Zakon o izmjenama Zakona o privrednim društvima kojim se nastavljaju reforme registracije privrednih subjekata s ciljem uspostavljanja mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela šeste redovne sjednice i drugi dio zakazao za utorak, 24. septembar, sa početkom u 10.00 časova.

13.35 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima, kojim se nastavljaju reforme registracije privrednih subjekata s ciljem uspostavljanja mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Sekretar u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske Drago Vuleta je u završnoj riječi o ovom prijedlogu zakona u Narodnoj skupštini istakao da resorno ministarstvo priprema informaciju o privredi Srpske koja će biti sveobuhvatna.

- Iz toga mogu proisteći kvalitetni zaključci i nova, kvalitetna i korisna zakonska rješenja - rekao je Vuleta.

On je zahvalio poslanicima na konstruktivnoj raspravi i ponovio da se mogućnosti za elektronsku registraciju društava sa ograničenom odgovornošću uvode u skladu sa opređeljenjem Vlade Srpske da nastavi sa reformom registracije privrednih subjekata.

Vuleta je rekao da će, realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Srpskoj moći brzo, lako i uz minimalne troškove,
elektronski da registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

13.15 - U toku je pauza.

12.15 - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je rekao da elektronske sertifikate, kada je riječ o toj vrsti registracije poslovnih subjekata, rade ljudi iz resornog ministarstva, odnosno Ođeljenja za softverski inženjering.

- Možemo zajedno viđeti kako to izgleda. Nema priče o bilo kakvom eksternom ponuđaču digitalnih sertifikata, iako je Zakon o elektronskom potpisu predvidio mogućnost da bilo koji zainteresovan može obavljati te poslove u komercijalnom smislu - rekao je Rajčević, replicirajući pojedinim opozicionarima koji tvrde da će određene firme biti favorizovane na poslovima elektronskog sertifikovanja.

Rajčević je rekao da neće braniti nijednu kompaniju pojedinačno, ali da će pođednako štititi svaku IT kompaniju koja posluje u Srpskoj.

11.15 - Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima nastavljaju se reforme registracije privrednih subjekata s ciljem uspostavljanja mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini istakli da se mogućnosti za elektronsku registraciju društava sa ograničenom odgovornošću uvode u skladu sa opređeljenjem Vlade Srpske da nastavi sa reformom registracije privrednih subjekata.

Realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Srpskoj biće u prilici da elektronskim putem, uz minimalne novčane troškove, i za kratko vrijeme na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

Uspostavljanjem mogućnosti za elektronsku registraciju, kako se navodi, prestaće potreba da osnivač društva sa ograničenom odgovornošću, koje uplaćuje propisani minimalni novčani dio osnovnog kapitala, angažuje notara za ovjeru njegovog potpisa.

- Osnivač jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću će potvrđivati svoj identitet kod pribavljanja elektronskog sertifikata za elektronski potpis kod nadležnog sertifikacionog tijela - navodi se u obrazloženju ovog akta.

Prijedlogom ovog zakona izvršene su izmjene i u vezi sa institutom otkupa akcija nesaglasnih akcionara i drugačijeg načina određivanja cijene po kojoj se otkupljuju akcije nesaglasnog akcionara.

Ovo se odnosi isključivo na situacije kada privredna društva imaju dužnost da svoje poslovanje usklade sa obavezama proisteklim iz međunarodnih ugovora, odnosno obavezama preuzetim u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

10.30 -Cilj Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o nasljeđivanju jeste usaglašavanje određenih odredbi sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da je zakonskim odredbama propisano da su nužni nasljednici đeca umrlog, njegovi usvojenici i supružnik.

- Međutim, osporenim stavom dva navedenog zakona propisano je da su ostali potomci umrlog, njegovi usvojenici i njihovi potomci, njegovi roditelji i njegova braća i sestre, nužni nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život, što je sada usklađeno sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske - rekao je Kasipović.

10.15 - Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj kojim se lica sa invaliditetom oslobađaju plaćanja naknade za polaganje ovog ispita, čime će, između ostalog, postati konkurentniji na tržištu rada.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi o ovom prijedlogu zakona zahvalio poslanicima za učešće u raspravi, kao i pojedinim licima sa invaliditetom koji su doprinijeli donošenju ovog akta.

On je rekao da društvo treba ostati senzibilno prema licima koja imaju određene teškoće, te im omogućiti lakši život i napredovanje u karijeri.

Kasipović je ponovio da je resorno ministarstvo prepoznalo potrebu značajnije zaštite i podrške svim licima sa invaliditetom, bez obzira na uzrok i vrijeme nastanka invalidnosti.

Ovaj prijedlog zakona su podržali poslanici vlasti i opozicije.

--------------------------------------------------------------------

Na jučerašnjoj Posebnoj sjednici poslanici NSRS smijenili su, potpredsjednika te institucije Senada Bratića.