latinica  ћирилица
19/09/2019 |  10:12 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Polovina poreskog duga otpada na firme u stečaju ili likvidirane

Ukupan poreski dug u Republici Srpskoj iznosi 1,153 milijarde KM, od čega se pola odnosi na firme koje se nalaze u stečaju ili su likvidirane, podaci su Ministarstva finansija Srpske.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Glavninu čini dug poreskih obveznika koji su u stečaju, likvidaciji ili su nesolventni i kod kojih se procenat naplativosti kreće do 10 odsto, i stari dug poreskih obveznika koji su odavno prestali sa radom i kod kojih ne postoji imovina, niti druga sredstva iz kojih bi se ovaj dug eventualno mogao naplatiti - rekla je za Večernje novosti ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva je navela da dug kod navedenih poreskih obveznika iznosi od 680 do 700 miliona KM.

Ona je napomenula da je veliki problem i u naplati dugovanja zdravstvenih ustanova, čiji je ukupan iznos na kraju juna bio 250,69 miliona KM, što je za 36,11 miliona više nego na kraj prošle godine.

Vidovićeva kaže da rješavanje pitanja poreskih dugovanja javnih zdravstvenih ustanova dodatno otežava činjenica da je riječ o obveznicima koji obavljaju veoma osjetljivu djelatnost od javnog interesa, kod kojih nije moguće primijeniti sve mjere prinudne naplate propisane zakonom, jer bi to dovelo do onemogućavanja pružanja zdravstvene zaštite građanima u tim ustanovama.

- Vlada Republike Srpske odlučna je da u ovoj oblasti podvuče crtu. Na tom pitanju rade eksperti na čelu sa resornim ministarstvom. Sačinjen je sveobuhvatan plan. Rade se analize kako naći način da se zdravstvo dovede u stanje održivosti, bez stvaranja novog duga - istakla je Vidovićeva.