latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:17 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Kojić: Svaka srpska žrtva mora biti popisana

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da svaka srpska žrtva mora biti popisana jer nova pokoljenja treba da znaju istinu o ratu u BiH, a pogotovo da budu svjesna koliku su žrtvu Srbi podnijeli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Svjedoci smo da se godinama unazad na sve moguće načine istina zataškava, a srpske žrtve marginalizuju i obezvređuju. Ali, Centar ima svoju misiju i od nje neće odustati. Iako uvijek mora bolje, smatram da radimo dobar posao imajući u vidu svakodnevne prepreke - rekao je Kojić za Večernje novosti.

Govoreći o revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, Kojić je istakao da je ona u svojevrsnoj blokadi jer mininstar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac iz SDA blokira njeno usvajanje.

On je naveo da strategija, između ostalog, predviđa da se znatan dio predmeta prenese na etitetsko pravosuđe, a da u pravosuđu na nivou BiH ostanu najsloženiji predmeti.

- Nije li to poruka da je politika stranke koju predstavlja da se strategija ne usvoji jer žele da zaštite svoj ratni kadar? - upitao je Kojić.

Kada je riječ o procesu traženja nestalih, Kojić je naveo da je u tom procesu potpuni zastoj, pogotovo u traganju za Srbima, jer Institut za nestala lica BiH radi isključivo na prikupljanju informacija i traženju nestalih Bošnjaka.

- Do početka rada Instituta za nestala lica BiH pronađeno je i identifikovano 3.456 lica sa spiska nestalih Republike Srpske. Od 1. januara 2008. godine, kada je Institut počeo da radi, pronađeni su posmrtni ostaci svega 300 ljudi sa našeg spiska - rekao je Kojić.

On je istakao da je u posljednje tri-četiri godine uspostavljena saradnja sa nekim od postupajućih tužilaca u pravosuđu BiH, koja je dovela do toga da je otvoren određen broj predmeta za zločine nad Srbima u BiH.

Međutim, dodao je Kojić, i dalje postoji strahovanje od konačnih ishoda presuda jer Sud BiH tumači materijalne dokaze na način kako to oni žele.

- Imamo recimo situaciju da Sud BiH izriče kaznu ispod zakonskog minimuma ili čak donosi oslobađajuće presude za optužene za zločine nad Srbima, dok s druge strane, za zločine nad Bošnjacima srpskim opštuženicima `odrežu` maksimalne zatvorske kazne - rekao je Kojić.

On je naveo da su optužnice u desetak predmeta za ratne zločine nad Srbima profesionalno urađene, te da očekuje da budu izrečene i adekvatne kazne.

- Ako bi poredili sa kaznama koje su izricane Srbima, onda imamo potpuno pravo da očekujemo visoke kazne i za zločine počinjene nad Srbima - istakao je Kojić.