latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:58 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Njujork rušili iz Beča

Većina vođa i aktera grupa koje su izvršile serije terorističkih napada po Evropi i SAD imali su pasoše BiH izdate u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne širom Evrope.
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in) -
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in)

Najviše ih je podejljeno u ambasadi ove zemlje u Beču, gdje je pasoš dobio i vođa Al Kaide Osama Bin Laden, ali i neki od kasnijih čelnika Islamske države.

Bečki dnevnik "Esterajh" je obijelodanio da je upravo Osama Bin Laden krajem devedesetih boravio tajno u Austriji, poput njegovog zamenika Ajmana al Zavahirija, za koga su bugarske diplomate javno prozvale Austriju da je takođe tajno boravio u Beču, ali da ga tamošnje vlasti nisu uhapsile iz straha od odmazde.

Obojica su, tvrdi ovaj list, putovala sa pasošima izdatim u Ambasadi BiH u Beču.

U nezakonitu dodjelu pasoša bio je uključen i sadašnji član predsedništva BiH Šefik DŽaferović, čije su aktivnosti ovih dana ponovo isplivale u javnost i pokrenule novu aferu u BiH. DŽaferović je tokom rata bio na mestu načelnika CSB Zenica i potpisivao državljanstva ne samo pripadnicima zloglasnog odreda El mudžahedin nego i drugim islamskim teroristima u Armiji BiH.

"Vesti" otkrivaju da nijedan od tih pasoša nije dodijeljen uz poštovanje osnovnih procedura ili propisa, a da je istraga započeta nedugo poslije terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. ubrzo gurnuta pod tepih i nikad nije okončana, mada su se među osumnjičenima nalazili brojni tadašnji ambasadori, ministri i pomoćnici ministara kako na nivou BiH, tako i unutar Federacije.

– Do današnjeg dana se ne zna koliko je zapravo tih pasoša izdato. Ne postoji centralna evidencija, a procjene se kreću od 3.000 do 6.000. Јedino je nesporan spisak od 1.000 bezbjednosni interesantnih stranih državljana, na kome su faktički sve one osobe koje su kasnije bile umiješane u terorističke aktivnosti. Amerikanci to mogu da nazivaju spekulacijama, ali taj spisak im je dostavljen i odlično su upućeni u priču - tvrdi DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv međunarodnog terorizma, koji je nedavno uzburkao javnost tvrdnjom da je većina učesnika napada na SAD 2001. godine bila iz BiH, te da su se navodno tamo i pripremali za taj napad.

Ono što je mnogo izvjesnije jeste da su zapadne obavještajne službe odlično znale da su se u ambasadama i konzulatima BiH po Evropi pasoši dijelili šakom i kapom. Ključna tačka bila je ambasada BiH u Beču.

Ti pasoši su dijeljeni bez ikakve provere ili kontrole, čak i osobama koje to nisu ni tražile, niti su ikada bili u Bosni poput šeika Omara, vođe talibana, kome je pasoš dostavljen u Avganistan, kao i osnivača Hamasa Ahmed Јasina, kome je pasoš stigao poštom u Palestinu.

Međutim, nije samo ambasada u Beču dijelila pasoše kasnijim inspiratorima ili učesnicima napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i druge terorističke akcije po svijetu.

Tužilaštvo BiH je 2008. godine na osnovu izvještaja Komisije za reviziju državljanstva otvorilo istragu o dodjeljivanju pasoša te zemlje stranim državljanima od aprila 1992. do kraja 2005. U slučaj je bila uključena i Udarna grupa za borbu protiv terorizma, a na spisku osumnjičenih našli su se čelni ljudi ambasada i konzulata BiH u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i SAD.

Istragom je utvrđeno da su se pasoši dijelili u ambasadama ili konzulatima u Beču, Bonu, Bernu, Šturgartu, Briselu, Minhenu, Istanbulu i Njujorku, a da su u cijelu priču bili uključeni i ministri i pomoćnici ministara unutrašnjih poslova, pravde, spoljnih poslova kako na nivou BiH, tako i Federacije. Rezultat te akcije je 661 oduzet pasoš, ali mjere protiv onih koji su ih izdavali nisu preduzimane.

Austrija razbila islamističku ćeliju

DŽevad Galijašević kaže da je u ovoj ambasadi osnovana i organizacija TWRA, koja je služila za finansiranje rata i nabavku oružja i vojne opreme.

– Kroz ovu organizaciju prošlo je najmanje pola milijarde tadašnjih njemačkih maraka, zbog čega je i pokrenuta velika operacija Savezne uprave za zaštitu ustavnog poretka Austrije, koja je rezultovala desetinama uhapšenih i blokadama računa – kaže Galijašević.

Izvor: www.vesti-online.com