latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:06 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

U fokusu potrebe roditelja djece koja se liječe u inostranstvu

Novi Pravilnik Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu rezultat je opredjeljenja da se njegove odredbe maksimalno približe potrebama roditelja čija djeca se liječe u inostranstvu, uz pomoć sredstava ovog fonda.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

Iz Fonda je saopšteno da je Pravilnik, čija primjena je počela, rezultat opredjeljenja da se stalno unapređuju propisane procedure.

Iz Fonda navode da su Pravilnikom regulisani i kriterijumi prioriteta, te da će prednost u razmatranju zahtjeva imati djeca čija bolest, stanje i povrede dodatno mogu da ugroze njihovo zdravlje, kao i same prognoze, naročito kada vrijeme značajno utiče na ishod liječenja i može dovesti do ugrožavanja života ili teškog invaliditeta.

U saopštenju se ističe da je preciziran i način postupanja u slučaju da dijete u toku započetog liječenja ili dijagnostike koje finansira Fond solidarnosti navrši 18 godina, te je definisano da se tada finansiranje može vršiti do završetka liječenja ili rješenjem odobrene dijagnostike.

- Kako bi se roditelji oboljele djece dodatno finansijski rasteretili, regulisano je pitanje finansiranja tipizacije tkiva u okviru priprema za transplantaciju, tako da će Fond solidarnosti ubuduće finansirati troškove tipizacije tkiva i djeteta i donora - dodaje se u saopštenju.

Da bi se roditeljima maksimalno olakšale procedure i smanjili troškovi, ističu iz Fonda, propisano je da se finansijska i medicinska dokumentacija iz zdravstvenih ustanova iz inostranstva dostavlja na jeziku koji je u službenoj upotrebi u toj državi i na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH, što znači da ih ne mora prevoditi ovlašteni prevodilac.

Promjene uvedene novim Pravilnikom su rezultat aktivnog rada Fonda solidarnosti i kontinuirane saradnje sa roditeljima i zdravstvenim ustanovama, a sa ovom praksom biće nastavljeno da bi se i dalje pravično upravljalo sredstvima posebnog doprinosa čije izdvajanje podržava cjelokupno društvo Republike Srpske.

Fond solidarnosti je osnovan krajem 2017. godine s ciljem da se prikupljaju dodatna sredstva da bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisan ugovor.

Računi Fonda se pune na osnovu dobrovoljnog izdvajanja od plata svih zaposlenih u iznosu od 0,25 odsto mjesečnog neto primanja.