X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
19/09/2019 |  12:07 ⇒ 13:12 | Izvor: SRNA

Trninić: Što više se okrenuti drugim vidovima saobraćaja

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić poručio je danas da građani treba da se više okrenu drugim vidovima saobraćaja i da što manje koriste motorna vozila, koji su veliki zagađivači životne okoline.
Neđo Trninić - Foto: SRNA
Neđo TrninićFoto: SRNA

Trninić je pozvao sve građane da što više koriste bicikle, javni prevoz, pješačenje, kao i druge načine prevoza, koji osim što ne zagađuju okolinu, smanjuju troškove prevoza.

- Smanjenje upotrebe motornih vozila svakako utiče i na bezbjednost saobraćaja, te ćemo i dalje raditi na promociji alternativnih prevoza - rekao je Trninić novinarima.

On je, povodom obilježavanja međunarodne kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti - dan bez automobila", zajedno sa generalnim sekretarom Republičkog auto-moto saveza Rankom Babićem posjetio pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju i mališanima predškolskog uzrasta poklonio saobraćajno-obrazovne bojanke i slikovnice.

Babić je istakao značaj ovakvih aktivnosti kako bi se podigla svijest građana o kombinovanju različitih prevoznih sredstava u gradu, ali i da se najmlađi učesnici u saobraćaju pripreme na opasnosti na koje mogu da naiđu.

- Јedan od tih aktivnosti je obuka djece u saobraćaju, koja se u potpunosti uklapa u obilježavanje nedjelje mobilnosti i način vaspitanja djece za zaštitu životne sredine i korištenje alternativnih vidova prevoza - rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srskoj godišnje se registruje oko 350.000 motornih vozila, dok je u Banjaluci više od 70.000 registrovanih vozila.

- U urbanim sredinama automobili su i jedan od najvećih zagađivača životne sredine i neophodno je da se svi što više okrenemo alternativnim vidovima prevoza - rekao je Babić.

Međunarodna kampanja "Evropska nedjelja mobilnosti" obilježava se od 16. do 22. septembra širom Srpske, a organizuju je Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Srpske u saradnji sa auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.