latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:36 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti od požara

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla, jer su tokom primjene Zakona uočeni određeni nedostaci.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da je bilo neophodno da se pristupi izmjeni i dopuni Zakona da bi se nedostaci otklonili, čime bi se omogućila njegova potpuna primjena i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti.

- Između ostalog, predložena je izmjena člana Zakona koji je uređivao stavljanje u promet hrane za kućne ljubimce ili hrane za kućne ljubimce proizvedene od nusproizvoda, pri čemu se nije uzela u obzir ona hrana ili nusproizvodi koji ne potiču samo iz uvoza, nego i sa teritorije Republike Srpske, odnosno BiH - dodaje se u saopštenju.

Propisuju se i uslovi za stočna groblja i jame-grobnice kao obilježena i pod veterinarskim nadzorom stavljena mjesta za neškodljivo uklanjanje leševa, nusproizvoda životinjskog porijekla, s obzirom na to da u Republici Srpskoj ne postoje spalionice i kospalionice kao što je to slučaj u zemljama EU i nekim zemljama okruženja.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog strategije infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period od ove do 2023. godine - Preuzimanje i primjena pravne tekovine EU u oblasti slobodnog kretanja robe.

Ovom strategijom definisani su, kako se navodi, ciljevi i naredni koraci za sveobuhvatan razvoj svih elemenata infrastrukture kvaliteta u Srpskoj u navedenom periodu, kao i aktivnosti na preuzimanju pravne tekovine i pratećih principa EU.

Strategija utvrđuje prioritete razvoja i naredne korake većeg broja nadležnih institucija u Republici Srpskoj, prije svega, u skladu sa potrebama domaće privrede i tržišta, potrebama zaštite potrošača i aktuelnih trendova razvoja infastrukture kvaliteta u Evropi i svijetu.

Usluge u Strategiji obuhvaćene su samo u kontekstu bezbjednosti proizvoda koji se isporučuje na tržište kao dio određene usluge i pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacionog društva.

- Postizanjem ciljeva utvrđenih ovim dokumentom, privreda Republike Srpske i privreda cijele BiH će biti u poziciji da postanu aktivan i konkurentan učesnik na regionalnom, evropskom i svjetskom tržištu - dodaje se u saopštenju.

Prijedlog strategije biće dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o unapređivanju kvaliteta rada Republičkog pedagoškog zavoda kroz reorganizaciju, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da u saradnji sa Zavodom definiše pravce reorganizacije rada ove ustanove u skladu sa novim potrebama vaspitno-obrazovne prakse.

Osim savjetodavno-instruktivnog rada i nadzora nad radom predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, umjetničkih škola, škola i ustanova za školovanje djece sa smetnjama u razvoju i domova učenika, te razvoja nastavnih planova i programa, posebna pažnja Republičkog pedagoškog zavoda biće usmjerena na jačanje razvojno-istraživačkih zadataka i aktivnosti sistematskog razvoja, unapređivanja i vrednovanja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj.

Proces promjena u Republičkom pedagoškom zavodu treba da ide u pravcu reorganizacije postojećih unutrašnjih organizacionih jedinica - odjeljenja, s ciljem da se, osim stručnog nadzora nad radom vaspitno-obrazovnih ustanova, ojača djelovanje i rad Zavoda u pogledu unapređivanja i podrške razvoja i vrednovanja kvaliteta u vaspitanju i obrazovanju.

Potreba za unapređivanjem kvaliteta rada Republičkog pedagoškog zavoda kroz reorganizaciju u skladu je sa Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o aktivnostima na uspostavljanju saradnje sa Podlaskim vojvodstvom u Poljskoj, sa Prijedlogom sporazuma o saradnji.

Vlada je dala saglasnost za potpisivanje sporazuma o saradnji između Podlaskog vojvodstva i Vlade Republike Srpske i ovlastila ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića da u ime Vlade Srpske potpiše sporazum.

Utvrđen Prijedlog zakona o zaštiti od požara

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti od požara koji će omogućiti efikasnije i lakše ostvarivanje predviđenih ciljeva.

Razlozi za donošenje novog zakona odnose se na neophodnost propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara, za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, te propisivanje obaveze jedinicama lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Potrebe za donošenjem novog zakonskog rješenja ogledaju se i u povećanju odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate zaštitnih mjera, te podizanje nivoa svijesti o ovoj zaštiti kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije.

Neophodan je i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Uočena je i potreba da se preciznije definiše oblast rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, naročito imajući u vidu da vatrogasci ne intervenišu samo u slučaju požara.

Vlada Republike Srpske je na sjednici prihvatila inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić i zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da je dostavi Narodnoj skupštini Srpske na dalje postupanje.

Na sjednici je donesena i odluka da nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave za period od 1. jula do 30. septembra bude isplaćeno ukupno 500.000 KM.

Iz kategorije nerazvijenih opština Bratunac je dobio 15.750 KM, Višegrad 13.800 KM, Vlasenica 15.200 KM, Donji Žabar 15.012 KM, Kostajnica 14.762 KM, Ljubinje 14.575 KM i Nevesinje 15.000 KM.

Među njima je Pelagićevo kome je pripalo 14.800 KM, Petrovac 13.525 KM, Petrovo 14.975 KM, Ribnik 14.150 KM, Rogatica 14.225 KM, Han Pijesak 14.225 KM, Šamac 15.775 KM i Šipovo 14.225 KM.

U okviru kategorije izrazito nerazvijenih opština, Berkovići su dobili 14.650 KM, Vukosavlje 15.420 KM, Istočni Drvar 13.450 KM, Istočni Mostar 15.000 KM, Istočni Stari Grad 13.945 KM, Јezero 15.542,50 KM, Kalinovik 13.900 KM, Kneževo 15.200 KM i Krupa na Uni 15.542 KM.

Među ovim lokalnim zajednicama sredstva su dobili Kupres 13.900 KM, Lopare 14.995 KM, Novo Goražde 14.570 KM, Osmaci 15.145 KM, Oštra Luka 15.200 KM, Rudo 15.075 KM, Srebrenica 14.250 KM, Trnovo 14.500 KM, Čajniče 14.820 KM i Šekovići 14.895 KM.