latinica  ћирилица
19/09/2019 |  13:55 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

London ne može da ispuni rok za Bregzit

Britanski sekretar za Bregzit Stiven Barkli izjavio je da bi London trebalo da produži rok za Bregzit da bi sastavio novu politiku o problemu irskog bekstopa, prenijeli su britanski mediji.
Bregzit (foto: newsclick.in) -
Bregzit (foto: newsclick.in)

EU je postavila Britaniji test koji ona "ne može da položi" u vezi sa zamjenom bekstop rješenja, rekao je Barkli u govoru u Madridu.

Riječ je o aranžmanu koji sprečava postavljanje tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske ako se dogodi neuređeni Bregzit.

- Rečeno nam je da Britanija mora da dostavi pravno operativan tekst do 31. oktobra - rekao je Barkli i dodao da "alternativa bekstopu nije neophodna do kraja perioda implementacije u decembru 2020. godine" - prenio je Sputnjik.

On je rekao da bi britanska politika o bekstopu bila "oblikovana budućim odnosom", koji tek treba da bude definisan.

Britanski sekretar je izjavio da bi dvije strane mogle da sarađuju umjesto što "rizikuju da se kristalizuje neželjeni rezultat u novembru".

- Ukratko, EU rizikuje da nastavi da insistira na testu koji Britanija ne može da položi i koji je britanski parlament odbio tri puta - napomenuo je Barkli.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i finsko predsjedništvo EU postavili su juče ultimatum britanskom premijeru Borisu DŽonsonu da predstavi svoj prijedlog za "Bregzit" do kraja septembra ili je "sve završeno".

Povezane vijesti:

London poslao prijedloge za dopunu sporazuma sa Briselom