latinica  ћирилица
19/09/2019 |  14:09 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Za 85 srednjoškolaca plaćena praksa u Banji Vrućici

Direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" iz Teslića Dragan Bogdanić danas je sa 85 učenika iz lokalne Srednje škole "Јovan Dučić" potpisao ugovore o plaćenoj učeničkoj praksi.
Banja Vrućica -
Banja Vrućica

Bogdanić je novinarima rekao da se na ovoj korak odlučio prema preporuci resornog ministarstva da se poslodavci više angažuju kako bi na tržištu rada u Republici Srpskoj bio profilisan neophodni stručni kadar.

On je istakao da će učenici biti u prilici da steknu neophodne radne navike, znanja i vještine, budući da je "Banja Vrućica" lider zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes-turizma u Republici Srpskoj.

- Za najuspješnije će po završetku školovanja biti otvorena vrata ovog kolektiva - poručio je Bogdanić.

Bogdanić je istakao da i drugi poslodavci treba da počnu sa primjenom plaćene učeničke prakse, kako bi što veći broj mladih ostajao u svojoj lokalnoj zajednici, odnosno u Republici Srpskoj.

Direktor Srednje škole "Јovan Dučić" iz Teslića Dragana Pozderović navela je da je ugovore o plaćenoj praksi danas potpisalo 85 učenika - 51 iz smjera kulinarski tehničar, a 29 iz smjera ugostiteljski tehničar.

Pozderovićeva je zahvalila rukovodstvu "Banje Vrućice" što se odlučilo za ovaj korak.

Učenik drugog razreda smjera ugostiteljski tehničar Maja Radišić rekla je da su praksu do sada imali jednom sedmično i da je zadovoljna ambijentom i uslovima rada.

Učenik smjera kulinarski tehničar Marko Popović očekuje da će kroz praksu steći neophodno praktično iskustvo i unaprijediti postojeća znanja.

Stipendisti su istakli da će tokom prakse steći neophodno radno iskustvo, ali i džeparac - kako bi rasteretili budžet roditelja.