latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Vučić-Skot: Ni Beograd ni Priština nemaju ništa od zastoja u dijalogu

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji odlazi sa ove funkcije, ocijenio je da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja u dijalogu i da bi rješenje ovog pitanja značilo veću stabilnost na zapadnom Balkanu.
Aleksandar Vučić i Kajl Skot - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Kajl SkotFoto: TANЈUG

On je naveo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.

Skot i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se na današnjem sastanku da nedavno imenovanje specijalnog izaslanika /američkog državnog sekretara za zapadni Balkan/ predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.

Iako za sada nema napretka u dijalogu, oni su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rješenje, koje, da bi bilo održivo, zahtijeva obostrani kompromis, ali i dobitak za Beograd i Prištinu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić, koji je ambasadora Skota primio u oproštajnu posjetu, izrazio je nadu da je obostrana želja da se odnosi dvije države vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu.

On je zahvalio Skotu na medijskoj kampanji "Vi ste svet" koju vodi Ambasada SAD, a koja podsjeća na važne trenutke iz zajedničke istorije dvije zemlje i to ne samo na savezništvo u ratovima, nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspješne primjere saradnje.

Vučić je rekao da cijeni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspješnu vojnu saradnju.