latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:38 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Ukinuta dozvola za rad Krio Sejv-u; Gdje se sad nalaze matične ćelije?

Švajcarska agencija za terapeutske proizvode Svismedik ukinula je dozvolu za rad kompaniji Krio Sejv. Riječ je o jednoj od najvećih evropskih kompanija koje su se bavile prikupljanjem i čuvanjem matičnih ćelija. I hiljade bh. roditelja odlučilo se na ovaj korak. Danas se pitaju gdje se sada nalaze matične ćelije njihove djece i kako do njih doći u slučaju da im zatrebaju za terapiju.

Јoš u maju ove godine započela je istraga o propustima Krio Sejva. Rezultat – 16. septembra jedna od najvećih kompanija u ovom poslu ostala je bez dozvole za rad, potvrdili su u švajcarskoj agenciji za terapeutske proizvode.

- U vezi sa ovim postupkom, kompanija Svismedik izvršila je nekoliko pretresa na različitim lokacijama kompanije Krio Sejv u Švajcarskoj 10. i 11. septembra 2019. godine. Osim toga, Savezna kancelarija za javno zdravstvo podnijela je tužbu tužilaštvu u Ženevi protiv te kompanije - stoji u saopštenju švajcarske agencije.

Sve je započeo beogradski advokat Rastko Petaković, nakon što je jedna porodica ostala bez pohranjenih matičnih ćelija zbog propusta u transportu zbog neophodne terapije. Kada je započeo istragu, otkrio je da je ćelijama nedostajala neophodna dokumentacija.

- S jedne strane nedostajali su dokumenti o testovima iz krvi majke. S druge strane, početkom ove godine je došlo do još težih povreda, jer sam saznao da čak ni uzorci koji su dolazili u Švajcarsku nisu bili kompletno testirani. Oni koji nisu testirani ne mogu da se koriste - istakao je Petaković.

Samo tri dana prije nego što im je oduzeta dozvola za rad, Krio Sejv je klijente obavijestio da su ćelije njihove djece, preuzete na porođaju, iz Belgije prebačene u Poljsku.

Krio Sejv ističe da su nedavno sklopili ugovor za dugoročno skladištenje sa kooperantom PBKM, čija je evropska laboratorija u Varšavi.

- Zapravo, PBKM, zvanično priznat od strane organa za javno zdravstvo, je izabran od strane Krio Sejv-a, porodične banke matičnih ćelija i ima sve potrebne akreditacije, za naše standarde kvaliteta i za vaš mir - saopštili su iz Krio sejva.

Riječ je o laboratoriji koja posluje u okviru grupacije Famikord, najvećoj banci matičnih ćelija u Evropi i jednoj od najvećih u svijetu. U dokumentima dostupnim na internetu navode da trenutno čuvaju oko 410.000 uzoraka i posluju u 15-ak država.

Advokat Petaković ističe da je stupio u kontakt sa direktorom Famikorda.

- Rekli su da je najveći broj uzoraka prebačen u Poljsku. Nedostaje im dio dokumentacije, prikuplja se, djelimično na bazi podataka koje je Krio Sejv dostavio, djelimično na bazi analiza koje radi Famikord - dodao je.

Roditelje, koji imaju ugovor sa Krio Sejvom, Famikord obavještava da se uzorci čuvaju u skladu sa propisima i da je, putem mejla moguće provjeriti jesu li ćelije konkretnog klijenta dio njihove banke, te ih transportovati za potrebe terapije.

- Ako se materijal identifikuje, biće moguće dobiti potvrdu o skladištenju biološkog materijala u laboratoriji PBKM FamiKord. Dokument će biti poslan putem e-mejla na pismeni zahtjev kupca. Imajte na umu da će za odgovor, zbog velikog broja zahtjeva, biti potrebno do šest nedjelja - saopštio je Famikord.

Za 19 godina Krio Sejv je prikupio oko 330.000 uzoraka. U Bosni i Hercegovini cijena paketa, koji je predviđao čuvanje ćelija 20 godina od pohrane, koštalo je oko 2.000 evra, a ugovore je potpisalo hiljade roditelja.

Ministarstvo Srbije u međuvremenu je zabranilo sklapanje novih ugovora sa Krio Sejvom u toj zemlji. Iako adrese ove firme u BiH odavno nisu u funkciji, prošle godine u Klinčkom centru Republike Srpske preuzet je 31 paket za čuvanje matičnih ćelija, a od početka ove 25, dio po ugovoru sa Krio Sejvom, sa sjedištem u Bijeljini.